Tekvica hokaido zapekaná s feta syrom

V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by sme však zeleninu z taniera nemali vyraďovať. Ochudobníme tak naše telo o množstvo výživných látok, vitamíny, minerály a vlákninu. Nie je div, že potom cez zimu pociťujeme úbytok energie, prípadne sme často nachladnutí. Okrem toho, ak v zime zeleninu nahradíme škrobmi ako je pečivo, chlieb a zemiaky, hneď sa to prejaví na stúpajúcej ručičke na váhe. Aby nám zelenina chutila aj v zime, treba ročnému obdobiu prispôsobiť výber zeleniny a spôsob úpravy. A tak vykúzlime množstvo chutných a lákavých zeleninových jedál. 

Moje najoblúbenejšie zimné druhy zeleniny sú mrkva, petržlen, zeler, červená repa a tekvica hokaido. Rada sa s vami podelím o chutné recepty, ktoré z týchto druhov pripravujem. 

Nie je nič jednoduchšie, ako zapiecť zeleninu so syrom. Dnes som pripravila zapekanú tekvicu hokaido s feta syrom.  Tekvica hokaido má úžasnú sladkú chuť, a tak výborne v strave nahradí obľúbené zemiaky. Tekvica hokaido má veľa betakaroténu, čo vidíme na krásnej oranžovej farbe. Ďalej obsahuje vitamín A, vápnik, železo, horčík, forfor a vlákninu. Je výborná na odstránenie únavy a na na zdravú činnosť čriev. Pre minimálny obsah kalórií je výbornou potravinou pri chudnutí.

1

Ingrediencie

150g
tekvica hokaido (cca 1/3 stredne veľkej)
100g
feta syr

Rúru predhrejeme na 180C a vložíme do nej celú tekvicu hokaido na 30 min. Vyberieme ju, prekrojíme a vyčistíme. Ak chceme, ošúpeme, ale nemusíme. Tekvica hokaido je jediný druh tekvice, ktorý sa nemusí šúpať.  Ja ju nešúpem, keď pripravujem krémovú polievku, ale pred zapekaním ju ošúpem. Tekvicu nakrájame  do zapekacej misky a posypeme syrom feta. Zapekáme pri 180C cca 30-40 min. pokiaľ nie je povrch opečený. Tekvicu nepotrebujeme ani soliť, pretože feta syr je dostatočne slaný. Hotovú tekvicu posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Môj tip: Ak robím zapekanú tekvicu iba pre seba, zvyšok odložím do chladničky a pripravím si ju aj ďalší deň. Alebo zo zvyšku pripravím krémovú polievku.

Podobné recepty

Pečená tekvica hokaido s rozmarínom

Ak si chcete udržiavať štíhlu postavu a pritom jesť chutné jedlá s prílohou, výborným variantom je napríklad pečená hokaido tekvica. Má úžasnú chuť a krémovú konzistenciu podobnú zemiaku. Môžete ju...

Crumble ovocný koláč

Crumble koláč sa dá pripraviť z rôznych druhov ovocia, preto ho môžete piecť celoročne. Ja ho robievam aj z mrazeného ovocia a je výborný, tak si aj počas zimy viem pochutiť na marhuľovom alebo...

Guličky z údeného tofu

Tofu guličky patria k mojim top receptom, pretože každého vždy prekvapí, že z tofu sa dá pripraviť niečo také chutné a výnimočné. Tento recept som otestovala na mojom mužovi a synovi, ktorí tofu veľmi...

Dip z červenej papriky bez oleja

Pri očiste tela, keď nemáme v strave žiadne prídavné oleje, je toto výborný tip na šalátový dresing. Keď si pripravím takýto dip vo väčšom množstve, viem si ho dať na chlebík ako pomazánku, ako...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...