Ak si chcete udržiavať štíhlu postavu a pritom jesť chutné jedlá s prílohou, výborným variantom je napríklad pečená hokaido tekvica. Má úžasnú chuť a krémovú konzistenciu podobnú zemiaku. Môžete ju...
V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by sme však zeleninu z taniera nemali vyraďovať. Ochudobníme tak naše telo o množstvo výživných látok, vitamíny, minerály a vlákninu. Nie je div, že potom cez zimu pociťujeme úbytok energie, prípadne sme často nachladnutí. Okrem toho, ak v zime zeleninu nahradíme škrobmi ako je pečivo, chlieb a zemiaky, hneď sa to prejaví na stúpajúcej ručičke na váhe. Aby nám zelenina chutila aj v zime, treba ročnému obdobiu prispôsobiť výber zeleniny a spôsob úpravy. A tak vykúzlime množstvo chutných a lákavých zeleninových jedál.
Moje najoblúbenejšie zimné druhy zeleniny sú mrkva, petržlen, zeler, červená repa a tekvica hokaido. Rada sa s vami podelím o chutné recepty, ktoré z týchto druhov pripravujem.
Nie je nič jednoduchšie, ako zapiecť zeleninu so syrom. Dnes som pripravila zapekanú tekvicu hokaido s feta syrom. Tekvica hokaido má úžasnú sladkú chuť, a tak výborne v strave nahradí obľúbené zemiaky. Tekvica hokaido má veľa betakaroténu, čo vidíme na krásnej oranžovej farbe. Ďalej obsahuje vitamín A, vápnik, železo, horčík, forfor a vlákninu. Je výborná na odstránenie únavy a na na zdravú činnosť čriev. Pre minimálny obsah kalórií je výbornou potravinou pri chudnutí.
Rúru predhrejeme na 180C a vložíme do nej celú tekvicu hokaido na 30 min. Vyberieme ju, prekrojíme a vyčistíme. Ak chceme, ošúpeme, ale nemusíme. Tekvica hokaido je jediný druh tekvice, ktorý sa nemusí šúpať. Ja ju nešúpem, keď pripravujem krémovú polievku, ale pred zapekaním ju ošúpem. Tekvicu nakrájame do zapekacej misky a posypeme syrom feta. Zapekáme pri 180C cca 30-40 min. pokiaľ nie je povrch opečený. Tekvicu nepotrebujeme ani soliť, pretože feta syr je dostatočne slaný. Hotovú tekvicu posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Môj tip: Ak robím zapekanú tekvicu iba pre seba, zvyšok odložím do chladničky a pripravím si ju aj ďalší deň. Alebo zo zvyšku pripravím krémovú polievku.
Podobné recepty
Crumble koláč sa dá pripraviť z rôznych druhov ovocia, preto ho môžete piecť celoročne. Ja ho robievam aj z mrazeného ovocia a je výborný, tak si aj počas zimy viem pochutiť na marhuľovom alebo...
Tofu guličky patria k mojim top receptom, pretože každého vždy prekvapí, že z tofu sa dá pripraviť niečo také chutné a výnimočné. Tento recept som otestovala na mojom mužovi a synovi, ktorí tofu veľmi...
Pri očiste tela, keď nemáme v strave žiadne prídavné oleje, je toto výborný tip na šalátový dresing. Keď si pripravím takýto dip vo väčšom množstve, viem si ho dať na chlebík ako pomazánku, ako...