5 krokov ako ráno naštartovať metabolizmus a vyvarovať sa hladu počas dňa

Po nočnej regeneračnej pauze náš metabolizmus pracuje pomalšie. Potrebuje sa správne naštartovať, aby mohol celý deň fungovať.

Raňajky a naše ranné rituály sú štartom nášho metabolizmu.

Raňajky nám dodajú energiu, pomôžu udržiavať rovnomernú produkciu hormonónov počas dňa a chránia nás od večerného prejedania. Ak je naše prvé jedlo dňa obed, máme oveľa väčšiu tendenciu večer sa dojedať a nahrádzať si tým chýbajúci prísun kalórií.

Mojich 5 krokov pre ranný štart metabolizmu:

 

  1. Ako prvé vypite pohár čistej vlažnej vody 0,3 dcl – 0,5 dcl.

Studená voda spomaľuje tráviace procesy, preto pite vodu telesnej teploty.  Ak pijete vodu z vodovodu, ideálne je nechať ju cez noc odstáť v pohári, aby z nej vyprchal chlór.

  1. Raňajkujte

Ľudia, ktorí každodenne raňajkujú majú vyšší pracovný výkon hlavne v priebehu dopoludnia. Raňajky naštartujú tráviace procesy, zlepšia vašu sústredenosť, zvládanie pracovného stresu a napätia.

  1. Zloženie raňajok

Zdravé energetické raňajky obsahujú vyvážený pomer sacharidov s nízkou glykemickou záťažou, hodnotnú bielkovinu a nenasýtené tuky (semená olejnatých plodín, orechy, rastlinné oleje a výrobky z nich, prípadne ryby). Príklad: ovsená kaša s orechami a ovocím, biely jogurt s vločkami a ovocím, cottage syr s ražným chlebíkom a zeleninou, tuniaková nátierka s ražným chlebíkom a zeleninou,…atď..

  1. Veľkosť raňajok

Aj keď staré príslovie hovorí, že na raňajky treba zjesť najväčšiu porciu jedla, nie je to pravda. Telo po celonočnom odpočinku nie je pripravené spracovať veľké množstvá stravy. Ideálna porcia je cca polovica obeda alebo večere.

  1. Medzi raňajkami a obedom si vytvorte cca 5 hodinovú pauzu

Dlhšie pauzy medzi jedlami majú za následok pokles hladiny inzulínu, čo pomáha k ozdraveniu metabolizmu a k efektívnemu spaľovaniu tukov.

Môj tip na rýchle a vyvážené raňajky:

Biely jogurt– čistý (s obsahom tuku 3-4%) bez pridania cukru či umelých ovocných zložiek. Vyvážené raňajky sa nezaobídu bez kvalitnej bielkoviny, ktorá pomáha znižovať glykemickú záťaž jedla. Jogurt okrem kvalitných bielkovín a vápnika obsahuje živé baktérie, ktoré pomáhajú budovať zdravú črevnú mikroflóru.

Mandle –  tie používam ako obmenu za jogurt, aby som telu dodala iné výživné látky. Mandle sú jediné zásadité orechy, sú bohaté na draslík, vďaka čomu pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú rovnaký obsah kalcia ako mlieko.

Čučoriedky– sú plné vitamínov a antioxidantov, pomáhajú znižovať cukor v krvi

Škorica– podporuje trávenie, pôsobí na zníženie cukru a cholesterolu

Ovsené vločky– majú nízku glykemickú záťaž, výborne zasýtia, dodajú energiu na celé dopoludnie