Letná raňajková kaša na štíhlu postavu

Keď si predstavím leto, neodmysliteľne k nemu patrí šťavnaté ovocie, ktoré dozrieva priamo u nás na stromoch. Konečne môžeme jesť naozaj čerstvé plody. Aspoň na chvíľku nemusíme konzumovať iba plody, ktoré sa zberajú nezrelé a prejdú pol sveta, aby sa dostali k nám.

Ja si počas leta pripravujem raňajkové kaše, kde kombinujem sacharidy s nízkou glykemickou záťažou (ovos, raž, ovsené otruby, pohánka, celozrnná ryža), orechy (mandle, vlašské orechy), semiačka (slnečnicové, tekvicové, ľanové) a čerstvé ovocie podľa sezóny ako dozrievajú jednotlivé druhy.

Teraz je sezóna marhúľ, tak som pripravila marhuľovú kašu s ovsenými otrubami(ovos siaty).

Ovsené otruby

Ovsené otruby obsahujú 15-20% vlákniny, čo zníži glykemický index každého jedla, do ktorého ich pridáte. Glykemický index je dôležitý faktor, ktorý musíme sledovať pri výbere potravín, ak chceme ostať štíhly. Ovsené otruby navyše podporujú trávenie a správnu činnosť čriev, čo bude mať pri chudnutí tiež výrazne pozitívny efekt.

Marhule

Marhule (1 ks) obsahujú 4 g vlákniny, 3 g cukru, 13% dennej dávky vitamínu A, sú bohatým zdrojom vitamínu E a vitamínu C. Marhule právom patria k jedným z 10 potravín s najvýdatnejším obsahom železa. Železo pomáha bojovať proti únave a anémii.

Recept:

 

Letná marhuľová kaša z ovsa

Suroviny

50 gr         ovsa (ovos siaty celé zrno)

30 gr         mandle

20 gr         slnečnicové semienka

2 ks           marhule

1/4 ČL       škorica

1 ČL           kokosový olej

Postup:

Do malého hrnca dáme uvariť ovsené zrno (ideálne večer, 50 gr ovsa + 1 dcl vody necháme zovrieť a na mienom ohni varíme 30 min., necháme pod pokrievkou do rána). Nakrájame marhule, dáme na panvicu podusiť na kokosovom oleji (cca 2-3 min.), pridáme škoricu, mandle so slnečnicovými semienkami a uvarený ovos. Servírujeme ozdobené marhuľou (1/2 ks).