Mrazenie petržlenovej vňate

Petržlenová vňať je jednoznačne mojou najobľúbenejšou a najčastejšie používanou bylinkou.

Pridávam ju do varenia, do šalátov, do smoothie alebo si s ňou posypem hotové jedlo.

Petržlenová vňať pomáha znížiť hladinu glukózy v krvi až na niekoľko hodín po jej konzumácii. Pravidelná konzumácia petržlenovej vňate pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi a tým zabraňuje zvýšenému ukladaniu tuku do zásob.

Má množstvo ďalších zdravotných benefitov, o ktorých som už písala v staršom článku.

Určite poznáte že si kúpite čerstvú petržlenovú vňať, dáte ju do chladničky a už na druhý deň začne vädnúť a postupne hnednúť a žltnúť.

Petržlenová vňať patrí medzi vodnaté bylinky, ktoré pri skladovaní postupne strácajú vodu, chuť aj farbu. Medzi vodnaté bylinky patrí aj kôpor, bazalka, pažítka alebo zelerová vňať. Preto, ak sušíme vodnaté bylinky, ich chuť a aróma sa postupne vytráca.

Vhodným skladovaním je mrazenie. Čerstvé bylinky umyjeme, osušíme, poukladáme do malých plastových krabičiek (môžeme použiť aj nádobu na ľad), zalejeme s troškou vody a zamrazíme. Po 2 dňoch môžeme bylinkové kocky vybrať z plastových krabičiek a ďalej skladujeme v sáčku ako bylinkové kocky. Kedykoľvek potrebujeme do varenia čerstvú bylinku, vyberieme kocku a pridáme do jedla.

Bojíte sa, že mrazením stratí petržlenová vňať svoje nutričné vlastnosti?

Uchovávaním v chladničke stráca petržlenová vňať do 3 dní 50% vitamínov a minerálov. Mrazením čerstvej vňate zachováme jej nutričné vlastnosti. Mrazenie uchová nielen kvalitu vňate, ale zachráni aj všetky minerály, vitamíny a antioxidanty, ktoré čerstvá bylinka obsahuje.

O pozitívach petržlenovej vňate pre naše zdravie sa dočítate v mojom článku „Zázračné účinky petržlenovej vňate“.