Raňajky teplé či studené? Slané alebo sladké?

Pre správne a zdravé fungovanie metabolizmu je dôležité raňajkovať. Počas noci je metabolizmus v kľudovom režime a jeho správny štart zabezpečia raňajky. Ale častá otázka je, či sú zdravšie teplé raňajky alebo si s dobrým pocitom môžeme dopriať aj studený variant? Či príjem energie lepšie zabezpečia sladké varianty alebo sa máme báť cukru a raňajkovať radšej na slano?

Jedlo znamená pre naše telo oveľa viac ako iba príjem energie. Stáva sa, že niekomu sedí jedno a inému druhé. To isté platí aj v prípade raňajok. Ak počúvame svoje telo, povie nám, čo je pre nás ideálne. Niekomu vyhovuje raňajkovať každý deň to isté, iný strieda 2-3 varianty vrámci týždňa. Každý sme iní a naše potreby sa odvíjajú od mnohých faktorov. Niekedy sa menia vplyvom ročného obdobia, či je zima alebo leto, vplyvom sezónnosti, prípadne ich charakterizuje momentálny fyzický či psychický výdaj.

Pri raňajkách je dôležité ich výživové zloženie. K vyváženým raňajkám určite patria obilninové kaše, vajíčka so zeleninou, ľahké syry ako cottage, mozzarella, biely jogurt s ovocím a vločkami prípadne orechy a semienka s ovocím a zeleninou. Ak preferujete studený variant, nikdy nejedzte potraviny rovno z chladničky. Nechajte ich aspoň chvíľku ohriať, aby mali izbovú teplotu. Naše telo tak neminie zbytočnú energiu na ohriatie.

Sú však prípady, v ktorých je jednoznačne vhodnejší teplý variant:

  • pre osoby s nízkym tlakom
  • pre osoby s tendenciou mať studené končatiny
  • pre osoby s tráviacimi problémami
  • pre osoby s problémami s vylučovaním

Mojimi obľúbenými raňajkami sú obilninové kaše. Výhodou je, že ich príprava je rýchla, jednoduchá a dajú sa variovať na rôzne spôsoby. Ak chcete ušetriť ráno čas, môžete si kašu pripraviť večer a ráno vytiahnuť z chladničky pár minút pred jedením.

Recept: Ovsená kaša so sušenymi slivkami

Recept na 1 porciu:

0,2 dcl mlieko plnotučné

35 g ovsené vločky jemné

1 ČL vanilka (prípadne struk)/škorica

45 gr sušené slivky

Všetky suroviny dáme do malého hrnca. Slivky nakrájame na malé kúsky. Dáme variť, priebežne miešame pokiaľ kaša nezhustne. Čast sliviek môžeme použit na ozdobu. Hotovú kašu poprášime škoricou.