Ražno ovsené krekry bez pridaného tuku

Krekry sú výborná chrumkavá príloha namiesto chleba. Ja si ich dávam k zelenine a syru, k šalátu alebo k hocičomu. Jedna porcia je 50-60 g. Recept je veľmi jednoduchý, dajú sa pripraviť aj bez kvásku (ak ho nemáte, použijete prášok do pečiva a s cestom pracujete hneď).

Môj tip: Na pár krekrov som dala strúhaný syr a sú výborné. Nemusíte sa báť ich pripraviť ako pochúťku k vínu alebo k večernému posedeniu bez výčitiek. 

20 min.
15-18 minút
18 - 22 ks krekov

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe z 5 dňa a viac)
75 g
ražná múka (ja som použila hladkú)
100 ml
vlažná voda
200 g
ovsené vločky jemné (za 12 hodín)
100 ml
vlažná voda (za 12 hodín)
1 ČL
soľ (za 12 hodín)
4 ČL
ľanové semiačka (za 12 hodín)
1 ks
vaječné bielko (na potretie) /pri alergii na vajíčka môžete vynechať
hrubozrnná soľ, ľanové semiačka (na posypanie)

Kvások zmiešame so 75 g ražnej múka a 100 ml vlažnej vody. Necháme 12 hodín stáť. Zavrieme tak, aby prúdil vzduch.

Za 12 hodín: Primiešame 200 g jemných ovsených vločiek a 100 ml vlažnej vody, 1 ČL soli a 4 ČL ľanových semiačok, pomiešame, prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny pracovať.

Po ďalších 2 hodinách: Na pomúčenej doske vypracujeme cesto do tvaru valca. Potrieme ho vaječných bielkom, posypeme hrubou soľou a ľanovými semiačkami. Nožíkom nakrájame na kocky/obdĺžniky/tyčinky, ktoré ukladáme na papier na pečenie. Pečieme na 250 C 15-18 minút do zlata.

Príležitostne môžeme posypať strúhaným syrom na posledných 5 minút pečenia.

Podobné recepty

Ražné kváskové grissiny

No tento recept má úplne dostal. Tyčinky sú neskutočné, chrumkavé a zároveň jemné. Oveľa lepšie ako kupovaná verzia. Sú vyrobené iba z múky, vody, masla, soli a kmínu. Žiadne farbivá a konzervanty...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...