S vyváženými porciami ľahko schudneme a už nikdy nepriberieme

Najväčší problém našej stravy je okrem nepravideľnosti nevyváženosť. Aj keď sa už snažíme vyberať zdravšie suroviny, zaradíme do jedálnička viac ovocia a zeleniny, porcie sú z výživového hľadiska častokrát nevyvážené. Obsahujú viac cukrov ako by mali alebo práve naopak sa cukrom vyhýbame a náš tanier sa skladá z množstva proteínov a tukov.

Metabolizmus funguje ideálne, ak mu dávame správne množstvá sacharidov, tukov a bielkovín a rovnaké pomery dodržiavame v každom jedle počas dňa.

To znamená, že nezjeme iba tanier ovocia alebo iba tanier zeleniny. Po prvé by sme boli rýchlo hladní a po druhé prijali by sme príliš veľa cukru. Ak zase zložíme náš tanier z väčšieho množstva bielkovín a tukov, preťažíme tým organizmus a naše telo nebude vedieť všetko efektívne spracovať.

Každá časť živín má pre fungovanie metabolizmu nezastupiteľné miesto.

Vyvážený tanier nám pomôže dosiahnuť metabolickú a hormonálnu rovnováhu, ľahko schudneme, nebudeme priberať a nebudeme pociťovať hlad.

Vyvážený tanier obsahuje cca 45-50% sacharidov, 20-30% bielkovín a 20-25% tukov.

Vyvážený tanier „Cícerový šalát s avokádom“

Príprava tohoto obeda mi trvala presne 15 minút. Výhodou je, že sa dá konzumovať aj studený, takže ho netreba zohrievať. Černice sú ako výborný výživný dezert, taká sladká odmena za jedlom.

Suroviny:

150 g cícer (varený)

35 g ražné cestoviny

30 g rukola

80 g avokádo

2 ks sušené paradajky

2 ČL olivový olej

1 ČL limetková šťava

Soľ, čierne korenie, čerstvé al. sušené chili

Postup:

Ražné cestoviny uvaríme v mierne osolenej vode. Zmiešame s uvareným cícerom, s chili (ak máme radi), 1 ČL olivového oleja  a štipkou soli. Rukolu dôkladne umyjeme a vysušíme. Avokádo očistíme a nakrájame. Rukolu s avokádom zmiešame a premiešame spolu s 1 ČL olivového oleja, štipkou soli, limetkovou šťavou a nakájanými sušenými paradajkami.