Ako nepribrať počas sviatkov?

Zuzana Líšková a jej tipy ako prežiť zdravo Vianoce.

V zime máme prirodzene chuť na mastné jedlá.

Počas zimy sa telo potrebuje viac zahrievať a preto spotrebuje na zahrievanie aj viac energie. Z tohto dôvodu nám chutia viac práve mastnejšie a ťažšie jedlá, ale najmä sladkosti. Pozor si treba dávať najmä na sladené nápoje, hlavne čaje. Nevystavujte svoje telo zbytočným cukrom. Orechy a semienka vás doslova nadopujú dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Sú prirodzenými „antidepresívami“ a pozitívne podporujú metabolizmus. Ak sa ich naučíte pravidelne konzumovať napr. už na raňajky, budete sa cítiť zdravo, sviežo a plný energie. Okrem toho sa nemusíte báť žiadneho priberania. Obsahujú 50-75% zdravého tuku, ktorý zároveň cháni aj srdce, podporuje činnosť mozgu a pomáha k regenerácii. Orechy a semienka jedzte vždy v prírodnej forme, to znamená nesolené, bez čokolády, či praženia.

Orechy namiesto sldakostí

Namiesto sladkostí siahnite radšej po orechoch alebo čerstvom ovocí. Pozor si dávajte aj na sušené ovocie, ktoré je zbavené vody a tým pádom obsahuje v sebe vyššiu koncentráciu cukru.

Rebríček Top 4 orechov a semienok

1. Vlašské orechy

= činnosť mozgu, pre vysoký obsah omega -3 mastných kyselín sa radia na prvé priečky.

2. Mandle

= stabilný krvný tlak, sú bohaté na draslík, vďaka čomu pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú rovnaký obsah kalcia ako mlieko.

3. Tekvicové semienka

= podpora imunity, pomôžu v jesennom sychravejšom počasí predchádzať bežným virózam, majú regeneračné a omladzujúce účinky.

4. Slnečnicové semienka

= zdravé srdce, majú upokojujúci a antistresový účinok

Vyskúšajte recept na Brainfit Tyčinky

Suroviny:

  • 2 ks zrelý banán
  • ½ hrnčeka arašidového masla
  • ½ hrnčeka posekaných orieškov
    (podľa preferencií)
  • ¼ hrnčeka slnečnicových semienok
  • ¼ hrnčeka strúhaného kokosu
  • ½ ČL škorice
  • 1 ČL vanilky

Postup:
Banány rozpučíme v miske vidličkou na kašu. Pridáme arašidové maslo a premiešame. Dosypeme všetky ostatné suroviny a spojíme do jednotnej hmoty. Na plech položíme papier na pečenie, na ktorom rovnomerne zmes rozložíme a utlačíme po celej ploche. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 25 minút. Po vychladnutí nakrájame na tyčinky.

 

 

Rozhovor na Rádio VLNA zo 16. 12. 2015 – na vlne s Petrou


Skutočný príbeh matky a dcéry

magazín HARMONIA 1/2016

STRAVA PODĽA CHÉMIE TELA MI ZMENILA ŽIVOT

Renatka je kozmetička a zároveň mama 20 ročnej dcéry Lenky, ktorá od malička trpela a bojovala s nadváhou. Celé detstvo spoločne riešili zdravé stravovanie a dodržiavanie správnej životosprávy. Napriek tomu Lenke váha neustále kolísala a vracala sa na vysoké hodnoty. Postupne im cez narastajúce zdravotné komplikácie telo začalo signalizovať, že je najvyšší čas rozhodnúť sa pre radikálnu zmenu. Oplatilo sa, v priebehu pol roka nielenže každá schudla približne 13 kíl, ale naspäť nepribrala.

Prvý krok – rozhodnutie

Lenka 9 rokov navštevovala endokrinologickú poradňu, absolvovala liečenia pre obezitné deti. Stav schudnutia však nikdy netrval dlho, váha sa vždy vrátila do pôvodného stavu. Večný boj s kilami zasiahol život matky aj dcéry, pretože ani jedna nebola úplne šťastná, a tak neustále hľadali spôsob ako byť čo najdlhšie štíhle a spokojné samé so sebou. Uvedomili si, že jediné, ktoré rozhodujú o vlastnom živote a jeho kvalite, sú ony samé. Každý si totiž nesie v sebe určité návyky, ktoré nás zbytočne obmedzujú a je veľmi ťažké zbaviť sa ich. Renatka a Lenka sa rozhodli schudnúť na celý život a navždy skoncovať s diétami s dočasným efektom. Odbornú pomoc a kaučovanie im poskytla Zuzana Líšková, nutričná poradkyňa metabolic balance.

Druhý krok – naštartovanie, detoxikácia, trpezlivosť

Na začiatku príbehu matky a dcéry stálo rozhodnutie, odhodlanie, ako aj podpora a povzbudenie s cieľom naučiť sa žiť kvalitnejšie, plnohodnotnejšie a zdravšie. Od začiatku si boli vedomé, že zmenu chcú urobiť navždy a pre jej uskutočnenie boli ochotné zrušiť celoživotné návyky. V krátkej tzv. prípravnej fáze, ktorá trvala zhruba 2 týždne, absolvovali odber krvi a na základe laboratórnych výsledkov zistili ako je skutočne na tom ich metabolizmus. Nasledujúce 2 mesiace sa telo počas očistnej prísnej fázy muselo najskôr zbaviť toxínov, zvykalo si na iné zloženie a kombináciu stravy, konzumáciu jedla nie viac ako 3x do dňa, čo znamenalo iné raňajky, obedy aj večere

Čo zmenili

  • Jedlo si začali pripravovať samé, absolútne vylúčili polotovary a prevádzky s rýchlym občerstvením.
  • Prestali vynechávať obedy – vyčlenili si pravidelný čas na obed, začali si ho nosiť do práce a školy.
  • Nákup odporúčaných surovín plánovali vždy vopred, aby sa vyhli zbytočným lákadlám v chladničke.
  • Veľa pili čistú vodu, obmedzili kávu a vylúčili sladené nápoje.

Tretí krok – vytrvalosť a prílev energie

Renatka a Lenka po náročných prvých dvoch mesiacoch začali u seba pociťovať prvé pozitívne zmeny ako prílev energie, radosti a chuti zo života, vyhladenie tváre, zmiznutie drobných vrások a celkové rozžiarenie pokožky. Tretí až šiesty mesiac, v takzvanej odľahčenej úpravnej fáze, zaradili do jedálneho lístka aj potraviny, ktoré dovtedy nezvykli jedávať. Veľa svoje telo pozorovali ako reaguje na novú situáciu a nepretržite chudli, v relatívne krátkom čase dokázali obe zhodiť 13 kíl. Renatka si svoje doživotné „áno štíhlosti“ nevie vynachváliť: „Cítili sme sa ako znovuzrodené a okrem nás začalo túto zmenu vnímať aj naše blízke okolie. Postupne sa tak ako my začali stravovať manžel, syn aj dcérin priateľ. Nový, zdravší životný štýl tak ovplyvnil a spojil celú našu rodinu.

Štvrtý krok- udržiavacia fáza

Po šiestich mesiacoch kontrolné vyšetrenia potvrdili u oboch dám nielen neustálu redukciu váhy, ale aj celkové zlepšenie zdravotného stavu tela. Okrem, už na pohľad fyzickej zmeny, sa Renatke podarilo znížiť vysokú hladinu cholesterolu a Lenke vysokú hladinu cukru. Stabilizovali svoj metabolizmus natoľko, že u nich ani raz v priebehu 6tich mesiacov nenastal známy jojo efekt. Okrem redukcie hmotnosti sa im krásne vyhladila tvár, pretože s úbytkom váhy išli dole najmä tukové bunky. Lenka zdôrazňuje, že vďaka vytrvalosti sa im vrátil pocit šťastia a spokojnosti s vlastným telom a každodenná radosť zo života: „Konečne som po toľkých rokoch išla z mesiaca na mesiac s váhou dole bez toho, aby som musela hladovať. Ani raz som nemala pocit, že potrebujem jesť viac ako mi bolo odporúčané. Je to skvelý pocit, opäť sa cítiť vo svojom tele komfortne. “

Zuzka Líšková, nutrition coach:

„Renatka a Lenka od začiatku boli veľmi odhodlané, boli ochotné počúvať moje rady, presne dodržiavali všetky pravidlá, čo je nesmierne dôležité pre úspech v akejkoľvek oblasti. Úžasné je, že obe dámy aj po pol roku neustále chudnú, ale netrpia pri tom. Myslím si, že psychicky im pomohlo aj to, že chlieb mohli naďalej jesť, len vymenili pšeničný za ražný. Dokonca na Vianoce piekli doma ražné medovníky. Vysadili cestoviny, zemiaky a ryžu. Nahradili ich ovsenými vločkami, ražným chlebom, ktoré kombinujú so zeleninou a bielkovinami. Dámam sa zmenila štruktúra postavy. Zredukovali vnútro brušný tuk, u Lenky hlavne v oblasti pásu a u Renatky v bokoch a zadku. Momentálne chodia približne raz za dva mesiace na kontrolné merania celkovej kompozície tela, aby predišli opätovnému návratu k predchádzajúcemu spôsobu života.

 


8 Pravidiel stravovania Metabolic Balance

Naučte sa dodržiavať tieto základné pravidlá

1 – Jedzte potraviny v ich čo najprirodzenejšej podobe

Nekupujte spracované mäsové výrobky, ochutené mliečne výrobky, sladkosti a podobne. Vyhnite sa polotovarom a prídavným látkam (E-čkam). Na úpravu použite dusenie, varenie, alebo grilovanie. Ovocie a zeleninu jedzte z väčšej časti surovú.

2 – Znížte príjem sacharidov a nahraďte ich zdravými tukmi a bielkovinami.

Každé vaše jedlo obsahuje všetky živiny. Sacharidy, tuky, bielkoviny. Dôležité je, aby ste jedlo začínali najskôr s jedným až dvoma kúskami bielkoviny. Ak do žalúdka príde bielkovina ako prvá, produkuje slinivka brušná (pankreas) hormón glukagón potrebný na trávenie bielkoviny. Tento hormón je protipól hormónu inzulín, čím sa brzdí jeho produkcia. Naštartuje sa tak spaľovanie tukov a obávané návaly hladu sa nekonajú

3 – K jednému jedlu si vezmite len jeden druh bielkoviny, avšak pre každý z troch denných jedál vyberte iný druh.

Kombinovanie viacerých druhov bielkovín v jednom jedle trávanie zaťažuje a prekyseľuje. Ak nebudete jednotlivé druhy bielkovín kombinovať, dosiahnete ich efektívnejšie využitie a nepriamo znížite v tele aj zápalové procesy.

4 – Jedzte tri krát denne

Cieľom je dostať vylučovanie inzulínu do rovnováhy. Stravovanie 5 až 6 krát denne má za následok neustále zvýšenú hladinu inzulínu, ktorá blokuje produkciu viacerých hormónov chrániacimi telo napríklad pred zápalmi alebo pred stárnutím. Časté jedenie taktiež prispieva k zvýšenému ukladaniu tukov.

5 – Medzi jedlami dodržujte minimálne päť hodinové pauzy.

Dlhšie pauzy medzi jedlami majú za následok pokles hladiny inzulínu, čo pomáha k ozdraveniu metabolizmu a k efektívnemu spaľovaniu tukov. Ideálne je dva krát do týždňa zaradiť aj 14 hodinovú nočnú pauzu prípadne jeden krát do týždňa 24 hodinovú celodennú pauzu.

6 – Ovocie nikdy nejedzte pred jedlom.

Tu opäť bránime k zvýšeniu hladiny inzulínu. Ovocie ideálne použite ako dezert po hlavnom jedle. Zjedzte 1 jablko denne.

7 – Po 21.00 hod už nejedzte.

Večeru konzumujte ideálne dve až tri hodiny pred spaním.

8 -Pite dostatok vody.

Komu pomohol a ako tento stravovací program
Skúsenosť s Nikoletou, ktorá zhodila 13 kíl

VAROVNÉ SIGNÁLY TELA

ktoré by ste nemali ignorovať

Naučte sa počúvať svoje telo, čo sa vám snaží povedať. Ušetriť si tak môžete veľa starostí a zdravotných komplikácií.

Prvé varovné príznaky tela

    • únava, vyčerpanosť
    • úbytok energie najmä v popoludňajších hodinách
    • nervozita, náladovosť, podráždenosť, časté bolesti hlavy
    • časté nachladnutia, nespavosť
    • tráviace ťažkosti
    • priberanie až nadváha
    • dlhodobé zdravotné problémy
    • dlhodobé problémy s hmotnosťou
    • ochorenia súvisiace s nadváhou ako cukrovka typu 2, reuma, chronická migréna, vysoký krvný tlak, alergie, intolerancie

 

Vzorka krvi odhalí váš metabolizmus
Ako je na tom vaše telo prezradí najlepšie vaša krv, presnejšie jej laboratórny rozbor.
Postupne, krok za krokom sa dostavia aj prvé výsledky v podobe odstránenia permanentnej únavy, pocitu vyčerpania, či nespavosti.
Bez starostlivosti o seba a svoje zdravie nemôžete plnohodnotne podávať výkony ani v práci.
celý článok nájdete nájdete aj na ZDRAVIE.sk

Nikoleta za 4 týždne zhodila 13 kíl

Stravujem sa podľa chémie svojho tela

Po začiatočných meraniach a vypracovaní krvných testov som dostala osobný stravovací plán. So Zuzanou Líškovou, mojou výživovou poradkyňou, sa stretávam každé 2 týždne – riešime spolu výsledky, prípadne otázky, čo je veľmi fajn, pretože sa môžem s niekým deliť o svoje úspechy a pochybnosti. Metabolic balance má 4 fázy.

4 fázy metabolic balance

Prvou fázou je očista – trvá 2 dni. Prísna úpravová fáza – trvá minimálne 14 dní – po jej skončení sa postupne pridajú oleje ako olivový a ľanový, dovolené je aj jedno najobľúbenejšie jedlo. Tretia fáza je odľahčená úpravová, Štvrtá, posledná fáza je udržiavacia

Príprava jedla

Dusením alebo na vode

Stravovanie podľa metabolic balance je príjemné a rôznorodé

Nemám chuť na sladké napriek tomu, že som vysadila cukor, Nemávam konečne migrény, astmatické záchvaty. Vyčistila sa mi pleť

Nemôžem jesť

Kravské mliečne výrobky – náhradou sú ovčie alebo kozie mliečne produkty,bMúku iba ražnú, Žiadnu cestovinu, Žiadnu ryžu, Žiadny cukor – namiesto neho 1 jablko denne po jedle

Môžem jesť

Mäso kuracie, morčacie a ryby, Chlieb ražný alebo ovsené vločky

8 princípov metabolic balance

V jednom jedle len 1 druh bielkoviny, 5 hodinový odstup medzi jedlami, 1 jablko denne po jedle

Zmeňte stravu, zmeňte svoj život!