Papať mi chutí (8.-9. mesiac)

Prvé zoznámenie nášho bábätka s jedlom máme za sebou. Naše dieťatko už vie, keď ide papať. Dôležité je vytvoriť mu z jedenia príjemný rituál. Ja som mojich synov vždy posadila do detskej stoličky a pokiaľa som naservírovala príkrm, dala som mu do ruky lyžičku. Tak hneď vedel, že ide papať. Začal mľaskať a naprázdno prehĺhať.

Príkrmy začínajú byť farebnejšie, rozmanitejšie. Mama sa môže začať hrať a kombinovať viac druhov potravín.

Dieťa má už jeden alebo viac zubov, môžeme mu teda pripravovať stravu hrubšej konzistencie s tuhšími kúskami, než tomu bolo doposiaľ.

Čo je nové v prikrmovaní bábätka v tomto období?

  • Náš zoznam potravín obohacujeme o nové druhy. Všetky suroviny, ktoré sme zaviedli v 7. mesiaci nám ostávajú aj naďalej.
  • Pridávame ďalší denný príkrm, takže už máme 2 nemliečne príkrmy denne. Ja som dávala desiatu a olovrant.
  • Pridávame ovocné príkrmy.
  • Pridávame rôzne druhy oblinín.

Držíme sa nasledovných zásad:

  • Nakupujeme suroviny z overených zdrojov na trhovisku, preferujeme čerstvé produkty v bio kvalite.
  • Všetko pripravujeme na pare alebo dusením bez pridania soli, korenín a iných prísad.
  • Konzistencia príkrmov je naďalej kašovitá, ale už môže obsahovať malé kúsky. Môžeme pomačkať vidličkou alebo krátko vymixovať.
  • Mliečna zložka tvorí naďalej najväčšiu časť stravy bábätka (500-600 ml denne).

Zoznam potravín 8.-9. mesiac

V rôznych literatúrach nájdete veľké rozdiely v odporúčaných surovinách. Ja odporúčam ísť pomaly a nedávať hneď dieťatku širokú škálu potravín. Cieľom je, aby si na stravu zvyklo, aby mu chutila a aby mu nespôsobovala zbytočné tráviace problémy. Možno sa vám bude zdať môj zoznam ušší ako iné, ktoré nájdete na internete. Uvidíte, že z neho nakombinujete množstvo kombinácií príkrmov a vašemu dieťaťu bude v tomto období úplne stačiť.

Zelenina: mrkva, zemiak, sladký zemiak, kaleráb, cuketa, tekvica hokaido, karfiól, brokolica, hrach

Ovocie: jablko, hruška, banán, marhule, broskyne, slivky, čučoriedky

Bielkoviny: morčacie mäso, kuracie mäso, králik, telacie mäso, hovädzia sviečkovica, červená šošovica, vajíčko (žĺtko)

Obilniny: ovsené vločky, ryža, cestovina

Môj stravovací deň 8.-9. mesiac

V tomto období podávame 2 príkrmy. Doobedný príkrm nazývam zeleninový a kombinujem v ňom zeleninu, mäso, strukovinu, vajíčko a obilninu.

Poobedný príkrm nazývam ovocný a kombinujem v ňom rôzne druhy ovocia s obilninou.

Dané druhy môžete rôzne kombinovať. Pozorujte, čo vášmu dieťatku chutí a čo nie. Nenúťte ho nasilu zjesť niečo, čo mu nechutí. Teraz mu vytvárame vzťah k papaniu a ak bude vžtah negatívny, budeme s tým potom dlho bojovať, aby sme jeho postoj zmenili. Ak bude chcieť jesť 2-3 kombinácie dokola, dávajte mu ich a pomaly po troške do nich pridávajte ďalšiu surovinu.

Zvyšné 3 jedlá ostávajú mliečne. Ak mamička kojí, tak je to materské mlieko, ak nie, podávame vybrané pokračovacie mlieko vhodné pre daný vek dieťaťa.

Moje overené recepty 8.-9. mesiac 

Zeleninové príkrmy

Mrkva + zemiak + cuketa + morčacie mäso

Kaleráb + sladký zemiak + vaječný žĺtok

Cuketa + teľacie mäso + ryža

Tekvica hokaido + červená šošovica + cestovina

Ovocné príkrmy

Jablko + hruška + slivky

Marhule + banán

Jablko + broskyňa + banán

Hruška + čučoriedky

 

V ďalšej častiach sa budem venovať nasledovným témam:

Mama vymýšla nové recepty (10.-12. mesiac)

Moje prvé príkrmy (7. mesiac)

Prichádza čas na zoznamovanie nášho bábätka s jedlom. Ja som sa už nevedela dočkať, keď budem môcť dať synčekovi ochutnať niečo iné ako mliečnu stravu.

Do života nášho bábätka prichádza veľká zmena. Začína papať. Ja práve toto obdobie pokladám v stravovaní za najdôležitejšie. Dieťatko sa na začiatku môže brániť a odmietať inú stravu ako mliečnu. Všetko závisí od mamičkinej trpezlivosti. Niektoré dieťatko krásne otvára ústočká od prvého papania a inému trvá dni a týždne, kým do neho mamička dostane 1 lyžičku príkrmu.

Pripravte sa, že naučiť dieťa zdravo sa stravovať je o vytrvalosti a tú budete potrebovať počas celého jeho vývoja.

Držte sa nasledovných zásad:

 

  • Starostlivo a s láskou pripravujte prvé príkrmy. Neodrádzajte sa, aj keď prvé porcie dieťatko nezje a vyhodíte ich.
  • Vyhraďte si čas na kŕmenie. Ponúkajte dieťatku papať v kľudnom domácom prostredí, kde ho nič neruší a neodpútava jeho pozornosť.
  • Nakupujte suroviny z overených zdrojov na trhovisku, preferujte čerstvé produkty v bio kvalite.
  • Všetko pripravujte na pare alebo dusením bez pridania soli, korenín a iných prísad.
  • Konzistencia príkrmov je riedka a hladká. Dieťatko doteraz prijímalo iba tekutú stravu, preto lepšie príjme vodovú konzistenciu.

  1. týždeň zavádzania príkrmov: Jednodruhové zeleninové príkrmy

Najvhodnejšia je mrkva, zemiak, sladký zemiak. Uvaríme malé množstvo z jedného druhu zeleniny, rozmixujeme na hladkú kašu a ponúkneme dieťatku 1-2 lyžičky.

Ja odporúčam prvé 2-3 dni ponúknuť ten istý druh, aby sme vedeli odpozorovať prípadnú reakciu bábätka. Každý deň synček spapal o 1 lyžičku viac a na konci týždňa zjedol 100 ml príkrmu.

Príkrm podávame 1 x denne v rovnaký čas, aby si dieťatko aj metabobolizmus zvykol na rovnaký režim.

Ja odporúčam doobedie cca 3 hodiny po rannom mliečku. Budeme tak vedieť odpozorovať prípadnú reakciu.

 

  1. týždeň zavádzania príkrmov: Mixované dvojdruhové zeleninové príkrmy

Ďalší týždeň som pridala ďalšie druhy zeleniny: kaleráb, cuketa, tekvica hokaido. Začala som týchto 6 druhov zeleniny kombinovať, ale zmiešala som spolu maximálne 2 druhy.

Moje overené kombinácie:

Cuketa + zemiak

Tekvica hokaido + mrkva

Sladký zemiak + kaleráb

Mrkva + kaleráb, … a pod.

  1. týždeň zavádzania príkrmov: Mixované trojdruhové zeleninové príkrmy s novými druhmi zeleniny

Pridala som nové druhy zeleniny: karfiól, brokolica, hrach. V každom príkrme som kombinovala 2 druhy z už zavedených potravín a  1 druh som pridala nový.

Moje overené kombinácie:

Mrkva + zemiak + hrach

Sladký zemiak + cuketa + hrach

Mrkva + zemiak + brokolica

Mrkva + zemiak + karfiól, … a pod.

 

  1. týždeň zavádzania príkrmov: Zeleninové príkrmy s mäsom a strukovinou

Pridané potraviny: morčacie mäso, červená šošovica.

Do už overených kombinácií zeleninových príkrmov som pridala 20 g morčacieho mäsa alebo červenej šošovice.

Moje overené kombinácie:

Mrkva + zemiak + hrach + morčacie mäso

Sladký zemiak + cuketa + hrach + červená šošovica

Mrkva + zemiak + brokolica + morčacie mäso

Mrkva + zemiak + karfiól + červená šošovica, … a pod.

 

Prvý mesiac prikrmovania máme za sebou. V ďalších častiach sa budem venovať nasledovným témam:

Papať mi chutí (8.-9. mesiac)

Mama vymýšla nové recepty (10.-12. mesiac)

 

5 dôvodov, prečo naučiť deti jesť zdravú stravu

Keď sa stravujem zdravo ja, tak prečo by sa tak nemalo stravovať aj moje dieťa?
Častokrát sa mamičky sťažujú, že keď sa začnú zdravo stravovať, musia variť zvlášť pre seba a zvlášť pre zvyšok rodiny. Prečítajte si 5 dôvodov, prečo naučiť jesť deti zdravú stravu.

  1. Zdravá mama = zdravé dieťa.Keď chcem byť zdravá ja, tak chcem, aby bolo zdravé aj moje dieťa.
  2. Dieťa potrebuje živiny. Dieťa sa vyvíja, rastie a potrebuje vyváženú stravu plnú plnohodnotných živín, vitamínov a minerálov. Rast a pohyb zvyšujú nutričné potreby organizmu. Vyvážený tanier dieťaťa tvorí 50-60% sacharidov, 20-25% tuku a 20-25% bielkovín.
  3. Dieťa potrebuje rovnako veľa energie ako ja. Stravujem sa zdravo, lebo chcem mať veľa energie. Moje dieťa chodí do školy, potom má krúžky a večer sa učí. Priemerná energetická potreba dieťaťa je 2500-2800 kalórií denne. Je to približne toľko isto, ako je kalorická potreba priemerného aktívneho dospelého jedinca.
  4. Budovanie zdravých návykov. Ak sa moje dieťa naučí milovať zdravé jedlo, zeleninu a ovocie, bude mu chutiť celý život.
  5. Moje dieťa nikdy nebude bojovať s nadbytočnými kilami.
    Tukové bunky, ktoré si nazhromaždíme v detstve nám ostanú po celý život. Nadbytočné kilá nie sú iba estetická záležitosť. Nadváha a veľké množstvo vnútrobrušného tuku má vplyv na zvýšený cholesterol, cukor, vysoký krvný tlak, cukrovku a množstvo ďalších ochorení, ktorým môžeme predísť zdravým životným štýlom.

Na obrázku: teľacia sviečkovica opečená na teflonovej panvici a jemne osolená, celozrnná ryža a fazuľové struky na pare.

Stravovanie nášho bábätka prvých šesť mesiacov

Prvých šesť mesiacov (I. Časť) 

Je to už 9 rokov, čo sa mi narodil prvý syn Jakub. Spomínam si, že vtedy sa mi všetko okolo starostlivosti, varenia, prípravy zdalo zložité. Nevedela som presne, ako mám v jeho výžive postupovať. Aké potraviny kedy zaradiť. Samozrejme, chcela som urobiť všetko správne, aby bol zdravý a spokojný. Koncom minulého roka, keď sa mi narodil druhý syn Miško, už som nemusela rozmýšlať nad jeho výživou. Rozhodla som sa spísať moje skúsenosti, tipy a recepty, ktoré by mohli pomôcť ďalším mamičkám, ktoré sa presne ako ja tešia zo svojho malého bábätka a chcú pre neho urobiť maximum.

Prvé príkrmy sú veľmi dôležitým prechodom dieťaťa na nemliečnu výživu. Milujúca mamička nemôže pre svoje dieťa urobiť v tomto období nič viac, ako im venovať svoj čas a energiu. To, čo dieťatku oblečie, prípadne aké mu nakúpi hračky nie je pre naše malé bábätko vôbec dôležité.

Tráviaca sústava bábätka nie je po narodení plne vyvinutá.Vyvíja sa až počas jeho života. Všetko, čo dáme nášmu dieťatku papať do 1 roka, má obrovský vplyv na jeho zdravie.

Výhradne mliečne obdobie

Za prvých 6 mesiacov života bábätka prejde jeho tráviaca sústava najväčšou zmenou. Približne po 6. mesiacoch je tráviaca sústava pripravená produkovať dostatok enzýmov potrebných pre štiepenie inej potravy ako mliečnej.

Hneď po narodení

Tráviaca sústava novorodenca je pripravená tráviť cukry, bielkoviny aj tuky, ktoré obsahuje materské príp. náhradné mlieko. Jeho tráviaca sústava avšak neprodukuje dostatok enzýmov ako u väčších detí. Enzýmy obsiahnuté v mliečnej strave a sliny bábätka pomáhajú vykryť tieto nedostatky.

Novorodenci a bábätká do jedného roka trpia často refluxom(vygrciavajú časť mliečnej potravy), pretože uzáver pažeráka nie je ešte plne vyvinutý. Ak bábätko prospieva, teda priberá na váhe, tento novorodenecký reflux sa nepovažuje za ochorenie, ale za normálny a prechodný stav.

Dospelí jedinec má tráviacu sústavu pokrytú hlienovitou vrstvou, ktorá chráni organizmus pred prienikom nepriaznivých baktérií z prijatej potravy. Táto ochranná bariéra sa nášmu bábätku postupne vyvíja, preto je veľmi náchylné na vstup baktérií a infekcií. Protilátky obsiahnuté v materskom príp. náhradnom mlieku pomáhajú chrániť naše dieťatko a posilňujú jeho imunitu. Prvých šesť mesiacov odporúčam sterilizovať cumlíky, flašky a všetko, čo dáva naše bábätko do úst.

Po šiestich miesiacoch

Aj keď sa nám zdá, že naše bábätko je pripravené prijímať inú ako mliečnu stravu skôr, ja odporúčam začať so zaraďovaním príkrmov pri dojčenom bábätku po ukončenom šiestom mesiaci. Pri nekojených bábätkách môžete začať o niečo skôr, najskôr však po ukončenom piatom mesiaci.

Viem, že mamičky sa veľmi tešia na zavádzanie prvých príkrmov, ale neponáhlajte sa a myslite na tráviaci trakt vášho miláčika. Je to pre neho obrovská zmena a potrebuje čas na adaptáciu.

Do 6. mesiaca sa prijaté živiny dostávajú z tenkého čreva rovno do krvi. Materské príp. náhradné mlieko sa skladá z takých molekúl, ktoré neškodia jeho organizmu. Práve naopak podporujú jeho prirodzenú obranyschopnosť, pomáhajú mu rásť a vyvíjať sa. Ale veľké molekuly z pevnej stravy môžu dieťatku uškodiť a spôsobiť mu rôzne alergie a zdravotné problémy.

Alergia sa u detí stáva stále častejším ochorením. Na základe štatistík výskyt alergií u detí enormne vzrástol a stále rastie. To je ďalší dôvod, prečo venovať čas a energiu strave nášho bábätka.

 

V ďalších častiach sa budem venovať nasledovným témam:

Moje prvé príkrmy (7. mesiac)

Papať mi chutí (8.-9. mesiac)

Mama vymýšla nové recepty (10.-12. mesiac)

Letná raňajková kaša na štíhlu postavu

Keď si predstavím leto, neodmysliteľne k nemu patrí šťavnaté ovocie, ktoré dozrieva priamo u nás na stromoch. Konečne môžeme jesť naozaj čerstvé plody. Aspoň na chvíľku nemusíme konzumovať iba plody, ktoré sa zberajú nezrelé a prejdú pol sveta, aby sa dostali k nám.

Ja si počas leta pripravujem raňajkové kaše, kde kombinujem sacharidy s nízkou glykemickou záťažou (ovos, raž, ovsené otruby, pohánka, celozrnná ryža), orechy (mandle, vlašské orechy), semiačka (slnečnicové, tekvicové, ľanové) a čerstvé ovocie podľa sezóny ako dozrievajú jednotlivé druhy.

Teraz je sezóna marhúľ, tak som pripravila marhuľovú kašu s ovsenými otrubami(ovos siaty).

Ovsené otruby

Ovsené otruby obsahujú 15-20% vlákniny, čo zníži glykemický index každého jedla, do ktorého ich pridáte. Glykemický index je dôležitý faktor, ktorý musíme sledovať pri výbere potravín, ak chceme ostať štíhly. Ovsené otruby navyše podporujú trávenie a správnu činnosť čriev, čo bude mať pri chudnutí tiež výrazne pozitívny efekt.

Marhule

Marhule (1 ks) obsahujú 4 g vlákniny, 3 g cukru, 13% dennej dávky vitamínu A, sú bohatým zdrojom vitamínu E a vitamínu C. Marhule právom patria k jedným z 10 potravín s najvýdatnejším obsahom železa. Železo pomáha bojovať proti únave a anémii.

Recept:

 

Letná marhuľová kaša z ovsa

Suroviny

50 gr         ovsa (ovos siaty celé zrno)

30 gr         mandle

20 gr         slnečnicové semienka

2 ks           marhule

1/4 ČL       škorica

1 ČL           kokosový olej

Postup:

Do malého hrnca dáme uvariť ovsené zrno (ideálne večer, 50 gr ovsa + 1 dcl vody necháme zovrieť a na mienom ohni varíme 30 min., necháme pod pokrievkou do rána). Nakrájame marhule, dáme na panvicu podusiť na kokosovom oleji (cca 2-3 min.), pridáme škoricu, mandle so slnečnicovými semienkami a uvarený ovos. Servírujeme ozdobené marhuľou (1/2 ks).


Marhuľové nanuky bez výčitky

100% ovocie, bez cukru, obohatené s vitamínom C

Aj vy máte chuť po jedle dať si niečo sladké? Kľudne aj niečo malé, ale odmeniť sa? Mňa v lete zo sladkostí najviac láka zmrzlina. Zmrzlina je pre mňa symbol leta. Nebudem klamať a priznám sa, že občas zhreším a idem s rodinou na klasickú zmrzlinu do mesta. Avšak, čo keď mám aj častejšie chuť na túto studenú pochúťku? Teraz je sezóna marhúľ, tak som si vymyslela takéto zdravé marhuľové nanuky z čistého ovocia. Hovorím im aj „ľadové marhuľové mohito“. Tie si môžem dať každý deň po jedle, kľudne aj po obede, aj po večeri. Okrem toho, ak do nanuku pridáte mätu, pomôžete zvýšiť výkonnosť vášho metabolizmu. Ak chcete z nanuku urobiť vitamínovú bombu, pridajte do nich práškový vitamín C, ktorý kúpite bežne v lekárni. Stávajú sa tak zdravou a chutnou pochúťkou aj pre vaše deti. Tieto nanuky si môžete bez výčitky dopriať aj pri chudnutí.

Moja rada: Použite zrelé sladké ovocie, nanuky tak budú chutnejšie.

 

Recept na marhuľové nanuky bez výčitky (12 ks):

Suroviny:

12 ks marhúľ

100 gr malín

1/2 limetky

2 lístky mäty

½ lyžičky práškového vitamínu C

 

Postup: Všetky suroviny umyjeme, limetku odšťavíme. Marhule odkôstkujeme a  pokrájame na menšie kúsky. Všetky suroviny pomixujeme tak, aby v mase ostali kúsky ovocia.  Nalejeme do formičiek na nanuky a dáme zmraziť. O 3-4 hodiny sú nanuky pripravené na zahryznutie.


Jedzte raňajky

Energetické nároky mozgu tvoria až 15 % z celkovej spotreby organizmu, hoci samotný mozog váži len 2 % z hmotnosti tela.

Ľudia, ktorí každodenne raňajkujú majú vyšší pracovný výkon hlavne v priebehu dopoludnia. Raňajky zlepšia vašu sústredenosť, zvládanie pracovného stresu a napätia.

Myslite aj na svoje deti a ich naučte raňajkovať pred odchodom do školy!

Zdravé energetické raňajky obsahujú vyvážený pomer sacharidov s nízkou glykemickou záťažou, hodnotnú bielkovinu a nenasýtené tuky (semená olejnatých plodín, orechy, rastlinné oleje a výrobky z nich, prípadne ryby).

 

Orechy a semienka

Orechy a semienka spĺňajú všetky atribúty zdravých raňajok. Obsahujú 50-75% zdravého tuku, ktorého sa však nemusíme báť v súvislosti s priberaním. Tento tuk cháni naše srdce, podporuje činnosť mozgu a pomáha k regenerácii. Budete sa cítiť zdravo, sviežo a plný energie.

Orechy a semienka sú bohatým zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Sú zdrojom omega-3 alebo omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu.

Orechy a semená vás tiež „nadopujú“ dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Vďaka obsahu rôznych minerálov a vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, sú totiž prirodzenými „antidepresívami“.

Vďaka bohatému obsahu vlákniny pozitívne podporia náš metabolizmus. Vitamín E obsiahnutý v orechoch a semienkach blahodarne pôsobí na kožu, vlasy a nechty.

Konzumácia:

Orechy a semienka jedzte vždy v prírodnej forme (bez soli, čokolády, praženia,…atď.). Ideálne je kupovať v bio kvalite.

 

 Vybrané tipy:

  • Vlašské orechy (=činnosť mozgu) sa pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín radia na prvé priečky.
  • Mandle (=stabilný krvný tlak) sú bohaté na draslík, vďaka čomu pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú rovnaký obsah kalcia ako mlieko.
  • Tekvicové semienka (=podpora imunity) vďaka obsahu kukurbitolu a ďalších prírodných, hormonálne účinných látok, majú regeneračné a omladzujúce účinky.
  • Slnečnicové semienka (=zdravé srdce) majú upokojujúci a antistresový účinok.

 

Recepty

 

Brainfit tycinky

  • 2 ks zrelý banán
  • ½ hrnčeka arašidového masla
  • ½ hrnčeka posekaných orieškov (podľa preferencií)
  • ¼ hrnčeka slnečnicových semienok
  • ¼ hrnčeka strúhaného kokosu
  • ½ ČL škorice
  • 1 ČL vanilky

Príprava:

V miske vidličkou rozmačkáme banány na kašu. Pridáme arašidové maslo a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny a spojíme do jednotnej hmoty. Na plech položíme pečiaci papier, na ktorom rovnomerne zmes rozložíme a utlačíme po celej ploche. Pečieme v rúre predhriatej na 180 C približne 25 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na tyčinky.

 

Muffiny do práce

  • 1 hrnček mletých vlašských orechov
  • 2 PL tekvicových semienok, 2 PL slnečnicových semienok
  • 2 hrnčeka pomletých ovsených vločiek (v mixéri na múku)
  • ¾ hrnčeku trstnového cukru
  • ½ hrnčeku oleja (olivového alebo palmového)
  • ½ hrnčeku mlieka (mandľové al. kokosové al. sójové)
  • 1 prášok do pečiva 12 g (môže byť bezfosfátový)
  • 3 vajcia
  • mandle na ozdobenie

 Príprava:

Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame do hustej masy. Tekvicové a slnečnicové semienka pomelieme a vmiešame do cesta. Naplníme do muffinových formičiek, ozdobíme mandľami a pečieme približne 30 minút do zlata (180 C).

 

Raňajková mandeláda

  • 30 g mandlí
  • 20 g slnečnicových semienok
  • 1 jablko
  • 2 marhule
  • škorica

Príprava:

Mandle a slnečnicové semienka namočíme na noc do vody. Ráno vodu vylejeme a semienka vymixujeme. Jablko postrúhame, marhule pokrájame na kocky. Zmes semienok pomiešame s jablkom a marhuľami, ochutíme škoricou a podávame.

Zdravá strava deťom

Zuzana Líšková v spolupráci s portálom rozumiemedetom.sk

Stravovanie v rovnováhe je tá správna cesta k vyváženému príjmu potravín, ktoré potrebuje práve naše telo. Čím skôr si osvojíme zdravé návyky životosprávy nielen u seba, ale aj u detí a celej rodiny, tým väčšiu šancu získame na prežitie podstatne kvalitnejšieho života formou prevencie a nie „hasenia zdravotných komplikácií.

Okrem toho stravovací režim zostavený podľa chémie vášho tela pomáha normalizovať hladinu inzulínu, predchádza napríklad vzniku cukrovky 2. typu, podporuje príjem esenciálnych živín ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy. A tak ako vo všetkom, kde chceme uspieť a dopracovať sa k pozitívnym výsledkom, aj na udržanie harmónie v tele si potrebujeme vytvoriť systém a režim stravovania. Vyžaduje si to pravidelnosť, dôslednosť a dodržiavanie určitých zásad.

Nečakajte ohurujúce výsledky hneď. Mali by ste byť trpezliví a postupne pridávať nové druhy zeleniny a ovocia. Chce to čas, trpezlivosť a pevnú vôľu.

Mám 6 ročného syna, takže viem o čom hovorím. Dlhodobo sme zápasili s hlienmi a hľadali alternatívu k liekom. Synovi napokon diagnostikovali alergiu na kazeín. Zmenila som u neho stravovanie. Mliečne výrobky sme nahradili rastlinnými. Surová zelenina a ovocie zabezpečili dostatok dôležitých enzýmov v jeho tele.
Enzýmy zabezpečujú v bunkách látkovú premenu. Slúžia nielen na trávenie stravy, ale telo ich používa prakticky pri všetkých chemických procesoch. Podieľajú sa na budovaní mozgu, učení sa, bez enzýmov by na zemi prakticky nebol život.

Vytvorte si systém nakupovania.

Najskôr si rozmyslite, čo budete variť. Vytvorte si menu najlepšie na 3-4 dni dopredu a napíšte si zoznam ešte skôr ako pôjdete na nákup. Nekúpite tak zbytočnosti a domov donesiete iba to, čo skutočne potrebujete. Nezabudnite vždy na čerstvú zeleninu a ovocie. Jedzte ju z väčšej časti surovú. Ak nemáte domáce zdroje, choďte na trhovisko, tam býva väčšinou krajšia. Oleje na šaláty v bio kvalite zoženiete v predajniach zdravej výživy, vydržia dlhšie. Ostatné nakúpite v bežných potravinách. Snažte sa vždy zaobstarať suroviny v čo najpôvodnejšom stave, nie polotovary a prídavné látky (E-čka), spracované mäso, ochutené mliečne výrobky, sladkosti a podobne. Na úpravu použite dusenie, varenie, alebo grilovanie.

Stanovte si pravidelný čas a maximálnu dĺžku varenia.

Pre pracujúcu ženu s rodinou je reálne stráviť v kuchyni 1 hodinu a mať pripravené aspoň 2 jedlá (takže 1 deň pokoj, veď sú aj ďalšie veci čo treba urobiť). Preto je môj jedálny lístok založený na jednoduchých receptoch. Buď si čas na prípravu jedla vyhradíte ráno, ešte pred odchodom do práce, kedy je ideálne variť jedlá, ktoré si nevyžadujú neustále miešanie (také, čo viete postaviť, nastaviť čas a robiť iné veci). Alebo až večer, po návrate z práce domov. Opäť sa snažte variť jednoduché jedlá z čerstvých surovín, prípadne časť stravy konzumujte v surovom stave (ovocie, zeleninu, orechy, syry). Keď máte cez víkend viac času, pripravte si vopred niektoré suroviny na týždeň (strukovinu, vývar,…). Prípadne viete hotové jedlo aj zamraziť a cez týždeň k nemu dorobiť iba prílohu (zeleninu, šalát, ryžu a pod.).

Motivujte deti, aby chceli jesť zdravo.

Dôležité je docieliť, aby deti surovú zeleninu a ovocie, ryby, rôzne druhy semiačok a orechov prijali ako samozrejmú súčasť stravovania namiesto chipsov, hranoliek a podobných nezdravých polotovarov. Vnímajte to tak, ako keď sa snažíte motivovať deti k podávaniu výsledkov v škole, športe, či iných aktivitách. Vymyslite si vlastné odmeny a systém ich získavania. Napríklad si vytvorte motivačnú tabuľu/ nástenku alebo využite chladničku. Za každý zjedený kúsok ovocia či zeleniny, orieškov deti dostanú magnetku, nálepku, jednoducho čokoľvek, čo sa im páči a robí radosť, aby si ju pripevnili. Deti musia presne vedieť, čo dostanú ak sa im podarí nazbierať určitý, vopred dohodnutý, počet bodov na nástenke/ tabuli. A môže to byť čokoľvek, čím mu urobíte radosť, výlet, vysnívaná hračka, návšteva zábavného centra apod. Urobte im z toho zážitok a uvidíte ako ich to bude baviť.

Učte deti od malička na surovú zeleninu a ovocie.

Väčšina detí má sklon k sladkým chutiam. Skúste ich pomaly nahrádzať viac orechmi a prirodzeným cukrom potrebným pre organizmus. A hlavne nekupujte sladkosti, nesmiete mať plné skrinky lákadiel. Zo začiatku budú možno frflať, ale ak vydržíte, výsledky vašej pevnej vôle sa dostavia. Chuť na sladké „uhaste“ deťom lákavo nakrájaným ovocím, čerstvým alebo sušeným. Nepoužívajte múku na zahusťovanie, radšej nastrúhajte do polievok a omáčok surový zemiak alebo časť zeleniny rozmixujte. Chce to čas, trpezlivosť, vašu pevnú vôľu a najmä rozhodnutie zaradiť ovocie a zeleninu do povinného zoznamu potravín vo vašej domácnosti. Ak máte možnosť, vytvorte si s deťmi vlastnú bio záhradku.