6 dôvodov prečo jesť 1 jablko denne

Jablko môžem právom označiť názvom „super ovocie“. Prečítajte si 6 dôvodov, prečo jesť jablko každý deň.

  1. Jablko pomáha znižovať prejavy alergie

Jablko je bohaté na rastlinnú zlúčeninu kvercetín. Kvercetín dokáže spomaliť vylučovanie histamínu, ktorý telo uvolňuje počas alergickej reakcie. Na základe štúdie Thorax vedci zistili, že ženy ktoré jedli pravidelne jablká počas tehotenstva, zredukovali riziko rôznych alergií a astmy u svojich detí.

  1. Jablko je ideálne ovocie pri chudnutí

Jablko má nízky glykemický index, preto je ideálnou voľbou ako dezert. Nemusíte sa báť dať si ho kľudne aj večer.

  1. Jablko obsahuje vysoké percento vlákniny

Vďaka vysokému obsahu celulózy a pektínu jablko pomáha pri trávení a vylučovaní škodlivých produktov metabolizmu.

  1. Jablko má vysoký obsah minerálov a vitamínov

Jablko má významný podiel vitamínu C, čo je výborné na posilnenie imunity hlavne v chrípkových obdobiach. Okrem vitamínu C a flavonoidu kvercetín je jablko bohaté aj na ďalšie vitamíny. Nájdeme v ňom približne 13 vitamínov, ktoré jablku dávajú regeneračné, čistiace a liečivé účinky.

  1. Jablko obsahuje množstvo antioxidantov

Antioxidanty pomáhajú ničiť škodlivé látky v organizme, bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú poškodenie buniek. Konzumácia jabĺk znižuje rast rakovinových buniek v hrubom čreve a v pečeni.

  1. Jablko pomáha znižovať hladinu cholesterolu a kyseliny močovej

Vláknina pektín obsiahnutá v jablku obmedzuje vstrebávanie cholesterolu z potravy a má priamy vplyv na zníženie zlého LDL cholesterolu.

Dôležité: Prevažná časť účinných látok, vitamínov a minerálov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou. Preto jablko konzumujte ideálne celé aj so šupkou. Dokonca aj jablčné kôstky majú pre vysoký obsah jódu pozitívne účinky na zdravie.

Prečo je avokádo perfektné na chudnutie

Avokádo je ovocie s jedinečnými schopnosťami. Avokádo je jediné ovocie, ktoré má nízky obsah cukrov a vysoký obsah rastlinných tukov. Aj keď sa pri chudnutí snažíme tukom vyhýbať, rastlinné tuky obsiahnuté v avokáde chudnutiu pomáhajú.

4 dôvody, prečo jesť avokádo pri chudnutí:

  1. Avokádo obsahuje špeciálny druh sacharidu, ktorý pomáha znižovať obsah cukru v krvi.
  2. Tuky obsiahnuté v avokáde zvyšujú dobrý cholesterol, ktorý pomáha udržiavať lipidovú rovnováhu.
  3. Avokádo obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha pomalšiemu vstrebávaniu prijatej stravy a zabraňuje k ukladaniu tukov.
  4. Avokádo nás lepšie zasýti a nebudeme pociťovať hlad.

Avokádo má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (kyseliny olejovej), vlákniny, antioxidantov a vitamínov (vitamín K, vitamín C, kyselina listová, draslík, vitamín B6, vitamín E). Neobsahuje cholesterol a sodík.

Aj keď to nie je lokálny produkt, má v mojom jedálničku dôležité miesto.

V kombinácii s vysoko hodnotnou bielkovinou (napr. mlieko, syr, vajce) nám dáva energiu, dlhodobí pocit nasýtenia a zvyšuje výkonnosť mozgu. Výborné sa hodí na raňajky, ako príloha k obedu či do šalátu.

Pre obsah tuku približne 47% by sme ho nemali konzumovať neobmedzene. Denne by sme nemali prijať viac tuku ako 60 – 80 g. Jedným avokádom prijmeme približne 40 g.
Odporúčam konzumovať avokádo maximálne 1 x denne a ideálne 3 x týždenne.

Moje obľúbené: Avokádo poukladám na knäckebrot a posypem čiernym korením. A mám úžasné výživné rastlinné maslo.

Akú farbu šalátu si vybrať?

Šalát je výživovo hodnotná časť stravy. Na našom tanieri má nezastupiteľné miesto. Farba šalátu priamo súvisí s obsahom nutrientov. Na trhu nájdeme šaláty zelené a červené.


Červené druhy
majú svoju farbu vďaka obsahu karoténov.Karotény podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov.

Zelené druhy šalátu sú bohaté na horčík, ktorý pomáha bojovať s únavou a úbytkom energie. Horčík je taktiež dôležitý pre činnosť mozgu a koncentráciu.

Šalát je veľmi užitočná časť stravy s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie.

  • Šaláty sú bohatým zdrojom antioxidantov, železa a kyseliny listovej
  • Šaláty podporujú proces štiepenia a využitia bielkovín
  • Šaláty obsahujú veľa vlákniny, podporujú zdravú činnosť čriev
  • Šaláty majú nízky obsah kalórií a preto sú výbornou súčasťou stravy pri redukčných diétach a pre udržanie hmotnosti

 

Pozor však na balené šaláty. Objavili sa už viaceré prípady, kde v nich odhalili prítomnosť baktérií a parazitov.

Najlepšie je ho konzumovať čerstvý z trhu alebo z vlastnej záhradky.

 

Malinové osvieženie bez cukru

O pozitívnych účinkoch malín som už písala v predchádzajúcom blogu.

Chcem sa s vami podeliť o tipy, ako ja zaraďujem maliny do mojej letnej kuchyne.

Maliny majú úžasnú výraznú sladko-kyslú chuť. Netreba k nim pridávať žiadny cukor ani iné sladidlo, dokonca pomôžu ochutiť iné menej výrazné druhy ovocia.

Maliny jedávam iba v lete, keď dozrievajú u nás. Verím v liečivú silu plodov dozrievaných na stromoch a kríkoch. Vtedy ich pridávam do všetkého a doprajem si ich každý deň.

Moje letné malinové dobrodružstvo:

Limonáda plná antioxidantov

Doplňte do tela antioxidanty vo forme osviežujúcej limonády. Stačí vám hrsť čerstvých malín, 3-4 lístky mäty a ½ limetky. Zalejete 0,5 vody, podrvíte, aby ingrediencie pustili šťavu a vychutnávate si kedykoľvek počas dňa.

Malinové ľadové kocky

Maliny veľmi rýchlo podliehajú skaze. Tak som si vymyslela takého ľadové kocky. Maliny dám do nádobky na ľad, zalejem vodou a kedykoľvek počas dňa pridám do čistej vody. Vodu mám tak ochutenú a oveľa lepšie sa pije

 

Malinovo-jablkové nanuky

Tak to jej môj letný favorit. Zelené jablko, mäta, pár kvapiek limetky a maliny pomixujem, naplním nádobky na nanuky a nechám zamraziť. Sú chuťovo úžasné a vôbec nemusím mať výčitky, keď si dám aj po každom jedle ako dezert. Chutia dokonca aj mojim deťom.

 

Maliny so šľahačkou

Šlahačka obsahuje 33% tuku a tuk je ideálna kombinácia s ovocím. Znižuje jeho glykemickú záťaž. Urobte si domácu šľahačku. Ručným mixérom je to raz dva hotové. Prosím, nekupujte sprejové varianty plné aditív, farbív a konzervantov. Naplňte šľahačkou maliny, dajte na hodinku do chladničky prípadne pre urýchlenie na chvíľu do mrazničky a ponúknite ako zdravý dezert kľudne návšteve alebo počas letnej grilovačky. Uvidíte, že zmiznú zo stola ako prvé.


Prečo by sme mali jesť potraviny s vysokým obsahom antioxidantov?

Naše telo je “chemická továreň”. Metabolizmus je premena látok a obsahuje množstvo chemických reakcií. Pri chemických reakciách dochádza k štiepeniu molekúl a pri tomto štiepení vznikajú voľné radikály. Voľné radikály majú schopnosť reagovať s ostatnými molekulami v tele a poškodzovať ich.

Z dlhodobého hľadiska sa zo zdravej bunky pôsobením voľných radikálov môže stať poškodená bunka. Takáto reťazová reakcia môže spôsobiť onkologické ochorenie.

Antioxidanty poskytnú voľnému radikálu svoj elektrón a tým ich zneutralizujú a zastavia poškodzovanie zdravých buniek.


Maliny patria k jedným z top potravín, ktoré obsahujú antioxidanty.

Okrem toho maliny majú množstvo ďalších pozitív pre naše zdravie. Obsahujú vysoké percento vlákniny (20%). Maliny obsahujú vitamín C, magnézium, vitamín B, kyselinu listovú.

Ak chceme byť zdraví a krásni, určite by sme mali maliny zaradiť do nášho jedálnička. Teraz je sezóna, tak neváhajme. Pozor však na sladké dezerty, do ktorých okrem malín dáme množstvo cukru a múky, prípadne ich upravujeme tepelne.

Maliny jedzte surové, chladené prípadne mrazené vo forme sorbetu.

 

Dajte si ich napríklad na raňajky. Pripravte si misku jogurtu s ovsenými vločkami a čerstvými malinami. Výhodou je, že takéto raňajky si môžete pripraviť večer a ráno iba vytiahnete z chladničky a vyvážené raňajky máte ihneď k dispozícii.



Zázračné účinky petržlenovej vňate

Petržlenová vňať je doslova budič metabolizmu. Posypte si s ňou 1 jedlo denne.

  1. Zvýšená konzumácia petržlenovej vňate pomôže znížiť hladinu cukru v krvi na niekoľko hodín po jej konzumácii. Pravidelná konzumácia petržlenovej vňate pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi a tým zabraňuje zvýšenému ukladaniu tuku do zásob.

 

  1. Pomôže vám odstrániť vlčí hlad a zníži chuť na sladké.

  1. Je plná vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny A, K, C a E, vitamín C, thiamin, roboflavin, niacin, vitamin B6, vitamín B12, vápnik, železo, magnézium, fosfor, zinok, draslík a meď.

 

  1. Petržlenová vňať má detoxikačné účinky. Pomáha odplavovať z tela toxíny.

 

  1. Petržlenová vňať je výborná na pleť, vyčistí ju a vaša pleť bude doslova žiariť. Urobte si z nej pleťovú masku. Pomixujte petržlenovú vňať, 1 PL jablčného octu a 1 ČL medu. Aplikujte na pleť a po 15 minútach umyte vodou.

Zaraďte ju do jedla 1 x denne a presvečte sa o jej zázračných účinkoch.

Prečo zaradiť do stravy osos siaty?

Ovos siaty je najvýživnejšia obilnina, má najvyšší obsah bielkovín(12-16%), nižšiu glykemickú záťaž a viac vlákniny ako iné obilniny. Preto je vhodný pri chudnutí a metabolických problémoch. Ovos obsahuje B-glukány (významná zložka rozpustnej potravinovej vlákniny) (3-5%), ktoré pôsobia ako ochranná vrstva na sliznici žalúdka a čriev. Nenafukuje nás, práve naopak pomáha odstrániť žalúdočné a tráviace problémy.

 

Liečivé účinky pravidelnej konzumácie ovsa:

  • znížuje hladinu cholesterolu,
  • pomáha pri znížení glukózy v krvi (vhodný pre diabetikov),
  • zlepšuje imunitu (vhodné aj pre deti),
  • pôsobí preventívne pri srdcovo-cievnych ochoreniach,
  • pomáha liečiť zápalové procesy tráviaceho traktu,
  • odstraňuje únavu a vyčerpanosť,
  • pomáha pri ochoreniach štítnej žlazy,
  • používa sa pri liečbe kožných ochorení,
  • zlepšuje kvalitu a vzhľad pokožky.

Obsah ovsa:

Ovos je bohatý na horčík, železo, vápnik, mangán, draslík, kremík, vitamíny skupiny B a vitamín E. Má vysoký podiel fosforu a zinku, ktorý má nezastupiteľnú úlohu v našom metabolizme. Ovsené zrno obsahuje saponíny, škrob, glukokíny, bielkoviny a celý rad látok ako alkaloid, avenín, vanilínglykozid a iné látky, ktoré sú dôležité pre zdravú činnosť ľudského organizmu.

 

Ovos a deti:

Vo výžive deti má ovos nezastupiteľné miesto. Pomáha k budovaniu bifidogénnej črevnej mikroflóry a tým zvyšuje ich imunitu a obranyschopnosť.


Ako chutne zaradiť do stravy ovos siaty?

Denne sa odporúča zjesť 30-40 g ovsených otrúb  (otruby obsahujú najviac vlákniny, minerálov a vitamínov) alebo 30-50 g ovsených vločiek. Výborne sa hodí na raňajky do raňajkových kaší. Ideálne je doplniť ho jednou kvalitnou bielkovinou (mliekom, jogurtom, orechami alebo semienkami) a sezónnym ovocím.  Ovsené krúpymôžeme použiť ako prílohu k mäsovým a strukovinovým jedlám. Ovsenú múku a vločky môžeme použiť na pečenie, prípadne k zahusťeniu polievok a omáčok.

 

TIP: Ja si ráno robievam kašu z ovsených otrúb, kde kombinujem uvarené otruby so sezónnym ovocím.

 

Letná raňajková kaša na štíhlu postavu

Keď si predstavím leto, neodmysliteľne k nemu patrí šťavnaté ovocie, ktoré dozrieva priamo u nás na stromoch. Konečne môžeme jesť naozaj čerstvé plody. Aspoň na chvíľku nemusíme konzumovať iba plody, ktoré sa zberajú nezrelé a prejdú pol sveta, aby sa dostali k nám.

Ja si počas leta pripravujem raňajkové kaše, kde kombinujem sacharidy s nízkou glykemickou záťažou (ovos, raž, ovsené otruby, pohánka, celozrnná ryža), orechy (mandle, vlašské orechy), semiačka (slnečnicové, tekvicové, ľanové) a čerstvé ovocie podľa sezóny ako dozrievajú jednotlivé druhy.

Teraz je sezóna marhúľ, tak som pripravila marhuľovú kašu s ovsenými otrubami(ovos siaty).

Ovsené otruby

Ovsené otruby obsahujú 15-20% vlákniny, čo zníži glykemický index každého jedla, do ktorého ich pridáte. Glykemický index je dôležitý faktor, ktorý musíme sledovať pri výbere potravín, ak chceme ostať štíhly. Ovsené otruby navyše podporujú trávenie a správnu činnosť čriev, čo bude mať pri chudnutí tiež výrazne pozitívny efekt.

Marhule

Marhule (1 ks) obsahujú 4 g vlákniny, 3 g cukru, 13% dennej dávky vitamínu A, sú bohatým zdrojom vitamínu E a vitamínu C. Marhule právom patria k jedným z 10 potravín s najvýdatnejším obsahom železa. Železo pomáha bojovať proti únave a anémii.

Recept:

 

Letná marhuľová kaša z ovsa

Suroviny

50 gr         ovsa (ovos siaty celé zrno)

30 gr         mandle

20 gr         slnečnicové semienka

2 ks           marhule

1/4 ČL       škorica

1 ČL           kokosový olej

Postup:

Do malého hrnca dáme uvariť ovsené zrno (ideálne večer, 50 gr ovsa + 1 dcl vody necháme zovrieť a na mienom ohni varíme 30 min., necháme pod pokrievkou do rána). Nakrájame marhule, dáme na panvicu podusiť na kokosovom oleji (cca 2-3 min.), pridáme škoricu, mandle so slnečnicovými semienkami a uvarený ovos. Servírujeme ozdobené marhuľou (1/2 ks).


Marhuľové nanuky bez výčitky

100% ovocie, bez cukru, obohatené s vitamínom C

Aj vy máte chuť po jedle dať si niečo sladké? Kľudne aj niečo malé, ale odmeniť sa? Mňa v lete zo sladkostí najviac láka zmrzlina. Zmrzlina je pre mňa symbol leta. Nebudem klamať a priznám sa, že občas zhreším a idem s rodinou na klasickú zmrzlinu do mesta. Avšak, čo keď mám aj častejšie chuť na túto studenú pochúťku? Teraz je sezóna marhúľ, tak som si vymyslela takéto zdravé marhuľové nanuky z čistého ovocia. Hovorím im aj „ľadové marhuľové mohito“. Tie si môžem dať každý deň po jedle, kľudne aj po obede, aj po večeri. Okrem toho, ak do nanuku pridáte mätu, pomôžete zvýšiť výkonnosť vášho metabolizmu. Ak chcete z nanuku urobiť vitamínovú bombu, pridajte do nich práškový vitamín C, ktorý kúpite bežne v lekárni. Stávajú sa tak zdravou a chutnou pochúťkou aj pre vaše deti. Tieto nanuky si môžete bez výčitky dopriať aj pri chudnutí.

Moja rada: Použite zrelé sladké ovocie, nanuky tak budú chutnejšie.

 

Recept na marhuľové nanuky bez výčitky (12 ks):

Suroviny:

12 ks marhúľ

100 gr malín

1/2 limetky

2 lístky mäty

½ lyžičky práškového vitamínu C

 

Postup: Všetky suroviny umyjeme, limetku odšťavíme. Marhule odkôstkujeme a  pokrájame na menšie kúsky. Všetky suroviny pomixujeme tak, aby v mase ostali kúsky ovocia.  Nalejeme do formičiek na nanuky a dáme zmraziť. O 3-4 hodiny sú nanuky pripravené na zahryznutie.


Avokádo zo skupiny „super food“

Avokádo zaraďujem do skupiny “super food”. Aj keď to nie je lokálny produkt, má v mojom jedálničku dôležité miesto. Obsahuje zdravé tuky, vlákninu a širokú škálu vitamínov a minerálov.

Pre obsah tuku približne 47% by sme ho nemali konzumovať neobmedzene. Denne by sme nemali prijať viac tuku ako 60 – 80 g. Jedným avokádom prijmeme približne 40 g. Odporúčam konzumovať avokádo maximálne 1 x denne a ideálne 3 x týždenne.

 

Ako rozpoznať zrelé avokádo?
Tento článok nájdete TU: 
https://zuzanaliskova.sk/ako-rozpoznat-zrele-avokado/