Ako kúpiť dobré mango?

Často sa mi stávalo, že som si domov priniesla mango a po očistení išlo rovno do koša. Buď bolo nezrelé, kyslé, svetlé, tvrdé bez chuti alebo prezreté prípadne hnilé okolo kôstky. Tým, že je mango pre nás exotická pochúťka, nevedela som, ako presne má vyzerať zvonka dobrý, sladký a zrelý plod. Začala som ho spoznávať a dnes už presne viem, ktoré kúpiť.

Zrelé mango

  1. Chytím mango do dlane a jemne zatlačím končekami prstov. Zrelý plod je jemne mäkký.
  2. Ovoniam plod. Musí krásne voňať. Ak cítim alkoholový alebo kyslý zápach, mango je prezreté.
  3. Hnedé škvrny sú na plode prirodzené, rozhodujúca je vôňa.

Nezrelé mango

  1. Tvrdé nezrelé mango kupujem vtedy, ak ho chcem jesť o pár dní.
  2. Nechám ho dozrieť v papierovom sáčku spolu s jablkom.
  3. Keď je mango zrelé, v chladničke vydrží 1-2 dni.

 

 

Marhule pomáhajú k štíhlej postave

Najnovšia štúdia uverejnená v Molecular Metabolism poukazuje na to, že marhule obsahujú špeciálny typ aminokyselín, ktoré stimulujú mozgové bunky tanycyty. Tie vysielajú do tela signál, že je nasýtené a telo tak vydrží dlhšie bezjedla. Tanycyty obsahujú aj iné potraviny, ale práve marhule ich majú najväčší podiel.

Okrem toho marhule majú vysoký obsah železa. Železo pomáha pri transporte kyslíka do celého organizmu a tak pomáha bojovať proti únave a vyčerpaniu. V Amerike je nedostatok železo diagnostikovaný ako najväčší nutričný deficit, ktorý postihuje najviac ženskú populáciu.

Marhule obsahujú aj množstvo ďalších prospešných látok pre náš organizmus, preto by sme ich určite mali zaradiť do jedálnička.  Marhule obsahujú 80 % vody, 12 % sacharidov, aminokyseliny, vitamíny A a C, betakarotén, železo, draslík, fosfor a vápnik.

Ideálne je konzumovať ovocie namiesto dezertu po jedle. 1 porcia je 2 stredne veľké marhule. V sušenej forme je 1 porcia 45 gr.

 

 

Zeleninové omáčky a prívarky bez smotany

Vieme, že omáčky a prívarky zahustené múkou a smotanou nie sú ideálnym jedlom pre udržanie štíhlej línie. Veľa ľudí má dokonca s trávením takéhoto jedla tráviace problémy. Pritom dusená zelenina je chutná, zdravá a ideálna príloha k mäsu, syru, vajíčku alebo strukovine.
Nebojte sa experimentovať a osloboďte sa od tradičných kombinácií. Uvidíte, že vám omáčka bez smotany bude chutiť.

Tipy na zahustenie: 
1. Časť omáčky vymixujeme a vmiešame do nepomixovanej časti.
2. Do horúcej omáčky vmiešame vymixovaný zemiak.
3. Zeleninu uvaríme do mäkka vo vlastnej šťave. Na záver pri vyššej teplote necháme vodu vypariť a omáčku ochutíme.

Recept: Tekvicový prívarok bez múky a smotany.

Tekvicu očistíme a nastrúhame. Očistenú cibuľu orestujeme na troche oleja. Vložíme nastrúhanú tekvicu a 10 min. podusíme. Osolíme podľa chuti. Časť masy vymixujeme a vmiešame do zvyšku. Do hotového prívarku vmiešame trochu kôpru a podávame.
Metabolický tanier: tekvicový prívarok + 2 ks vajíčko na tvrdo + ražný chlebík + 1 jablko.

Hľadáte zdravé rastlinné maslo?

Ja používam tento ľanový margarín. BIO ĽANOVÝ MARGARÍN bez pridaných aróm a živočíšnych tukov. Obsahujte panenský ľanový olej lisovaný pomocou technológie Oxyguard a vysoké percento repkového oleja. V kuchyni ho môžeme použiť ako klasický margarín namiesto masla, na chlieb alebo do nátierok.

Ako urobiť metabolické rizoto?

Aj rizoto je súčasťou metabolickej stravy. Kedy ho zaradiť? Už aj v 3. fáze ( v 4. fáze bežne ) môžete, ak dodržíte nasledovné pravidlá:

1. Použijete dostatok bielkoviny ( ako máte v pláne ) žena cca 120 g a muž cca 150g.

2. Ako škrob použijete jeden z variant – celozrnná ryža/pohánka/divoká ryža/ ovsené krupy ako náhradu chleba v množstve žena 25 g a muž 25–50 g v surovom stave.

3. Zeleninu pridáte buď do rizota alebo ako prílohu ( šalát ).

4. Na ochutenie použijete bylinky, koreniny, ja používam aj trochu bio horčice a paradajkového pretlaku.

Ako rozpoznať zrelé avokádo?

1. Chyťte avokádo do dlane a jemne zatlačte končekami prstov. Zrelé avokádo je mäkké, ale nie veľmi. Veľmi mäkké nekupujte, pravdepodobne bude prezreté alebo hnilé.

2. Ak je avokádo tvrdé, je nezrelé. Také je dobré kúpiť, keď ho chcete konzumovať o 2-3 dni. Keď ho dáte do papierového sáčku s jablkom, rýchlejšie dozreje.

3. Keď zrelé avokádo rozkrojíte, vnútri má byť krásne zelené. Ak je hnedé, nikdy ho nejedzte.

4. Zrelosť môžete vidieť aj podľa stopky. Odlúpnete ju a pod ňou je krásne žltá farba. Nikdy nie hnedá. Viď obrázok.

 

Kedy zaradiť do jedálnička polievky?

To je častá otázka klientov, keďže v jedálničku nemajú polievky uvedené.
1. V rámci 2. a 3. fázy zaraďte polievku ako náhradu porcie zeleniny a k nej si dáte bielkovinu s ražným chlebíkom. Môže byť celé jedlo polievka, ak je to kombinácia mäsa alebo strukoviny a zeleniny.
2. V rámci 4. fázy si už môžete polievku dávať aj ako predjedlo. K nej si potom dajte hlavné jedlo už s menším množstvom zeleniny.
3. Ak použijete vývar, tak v hlavnom jedle použite rovnaký druh mäsa.
Ja som dnes pripravila jarnú zeleninovú polievku.
Recept: pokrájame celý karfiol, 2 jarnej cibuľky, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 kaleráb a vylúpeme 1/2 kg mladého hrášku. Cibuľku opečieme na oleji, pridáme 1 čl červenej papriky a všetku nakrájanú zeleninu. Zalejeme 2 l vody a varíme 30 min. Ochutíme soľou a podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou.

 

Prečo zaradiť bryndzu do svojho jedálnička?

Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, takzvané probiotiká, ktoré majú blahodárne účinky na ľudský organizmus. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Probiotický jogurt či nápoj obsahuje maximálne jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií.

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak. Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov výdatným zdrojom kvalitných bielkovín, minerálov a vitamínov.

Môj tip: miešaný listový šalát s bryndzou.

Zálievka na šalát:
citrónová šťava, olivový olej, soľ, horčicové semienka, kôpor a petržlenová vňať.

Jarný metabolický deň

Raňajky:
biely jogurt+jahody+knäckebrot

Obed:
mozzarela+dusená špargľa s reďkovkou a petržlenovou vňaťou+jablko

Večera:
grilované kuracie prsia s provensálskym korením+hlávkový šalát s mrkvou a reďkovkou+ražný chlebík+jablko

Špargľa ako príloha

Sezóna špargle začína v polovici apríla a končí na konci júna. Ja som zástancom lokálnej a sezónnej kuchyne. Netreba hľadať exotické druhy zeleniny a ovocia a spôsoby úpravy na to, aby sme mali dostatok vitamínov a minerálov po celý rok. Stačí jesť vždy to, čo nám ponúka sezóna.

Kľudne môžete zaradiť častejšie jeden druh v danom období. Momentálne pretrváva sezóna špargle. Ja ju používam ako zeleninovú prílohu. Upravujem ju veľmi jednoducho. Vždy ju naparím v troche osolenej vody cca 10 min. Túto som pred naparením pokrájala na cca 3 cm kúsky. Následne som ju na panvici s cesnakom orestovala na troche oleja.

TIP: Úžasne chutí s pečeným alebo pareným lososom.
Metabolický tanier: špargľa + losos + ražný chlebík + ovocie.