Prečo metabolic vyhovuje aj mužom?

Stravovací program Metabolic balance ponúka všestranné stravovanie so zaraďovaním všetkých druhov bielkovín. Hlavný princíp nespočíva v obmedzovaní či vyraďovaní mäsových jedál, ale v striedaní bielkovín, množstve a frekvencii jedenia 3 x denne. Je to komplexný stravovací režim, ktorý vedie k zmene stravovacích návykov.

Cieľom je úprava a udržanie hmotnosti na celý život.

Konečná úprava jedál je na vašich preferenciách. Ja som zástancom jednoduchosti a využívam princípy klasickej domácej kuchyne. Varím v jednom hrnci pre celú rodinu, pre seba, pre muža aj deti.
Napríklad takéto hovädzie mäsko chutí vždy všetkým.

Recept: Hovädzie mäso so zeleninou. Pokrájame na kúsky 1 ks cibuľu, 1 ks papriku, 2 ks mrkvu a 1 ks petržlen. Opečieme na troške oleja, pridáme nakrájané hovädzie mäso 600 g (najčastejšie používam roštenku). Chvíľku opečieme a pridáme 0,2 dcl paradajkovej šťavy 100%. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať pár ks sušených hríbov. Dusíme 2 hod. na miernom ohni. Po uvarení osolíme podľa chuti.

Metabolický tanier: Hovadzie maso + ražný chlieb + ovocie.
Tip: pre deti uvaríme ryžu alebo zemiak.

Využite v svojej kuchyni rebarboru! 

Rebarbora je zelenina, ale pre svoje využitie viac v sladkej kuchyni ju zaraďujeme ako ovocie. Ja jej hovorím “prvé jarné ovocie”.

Rebarbora obsahuje kyselinu listovú dôležitú pre činnosť mozgu a nervovej sústavy. Pre vysoký obsah vápnika je výborná pre ženy v menopauze. Podporuje činnosť čriev a pravidelné vyprázdňovanie, používa sa na odstránenie zápchy. Má vysoký obsah vitamínov A a B.

Pozor! Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovú, preto by ju nemali konzumovať jedinci s problémami s obličkami a žlčníkom.

 

Aspoň raz do týždňa zaraďte do jedálnička strukovinu celej vašej rodine!

Strukoviny majú z rastlinných zdrojov najväčší obsah bielkovín (približne 25 g bielkovín na 100 g), obsahujú vlákninu, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a minerály.
Strukoviny patrili k základným zložkám stravy už od pradávna. Sú významným zdrojom vlákniny, ktorá pôsobí na činnosť tráviaceho traktu a pomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu. Strukoviny majú nízku glykemickú záťaž, preto sú výbornou zložkou stravy pri chudnutí.
Tip:

Zeleninová polievka s bielou fazuľou. Cibuľu (ja som dala 2 jarné), 2 ks mrkvu, 2 ks petržlen, 1 ks menšiu cukinu, 1 ks vačší kaleráb pokrájame a podusíme s trochou soli a bobkovým listom. Dusíme 20 min. Bobkový list vyberieme, pomixujeme na hladký krém a vložíme už uvarenú bielu fazuľu. Posypeme čerstvým kôprom a dochutíme citrónovou šťavou a soľou podľa potreby.

Metabolický tanier: 1 tanier polievky + 25 g ražný chlieb + jablko.
Výborná vyvážená večera pre celú rodinu👍

Čerstvý špenát

Zaraďuje sa k najvýživnejším potravinám a keďže má minimum kalórií, určite ho teraz využime na maximum😄
Obsahuje vitamín K, ktorý pomáha pri zadržiavaní vápnika v kostiach.
Je účinný pre zníženie cholesterolu a krvného tlaku.  Naučte jesť špenát vaše deti!

Sezóna špargle

 Sezóna začína v polovici apríla a končí koncom mája.
Využite túto úžasnú zeleninu.
Odkyseľuje, detoxikuje organizmus. Je nízkokalorická, má nízku glykemickú záťaž a tak pomáha pri redukcii hmotnosti.
Tip: Stačí dať špargľu do hrnca s troškou vody a 10 min ju podusiť(napariť). Osolíte a ako prílohu použijete napríklad ku cottage syru alebo k vajíčku.  A chuťovo je špargľa úžasná!

Jedna z vecí, ktorú mám vždy v chladničke!

U mňa je to rozhodne tempeh (syr z fermentovaných sójových bôbov).
Keď si potrebujem rýchlo pripraviť obed, je ideálne mať po ruke niečo zdravé, čo čaká v chladničke:)
Tempeh opečiem na sucho na panvici (ja kupujem ochutený – smažený alebo údený). K nemu nakrájam čerstvú zeleninu (teraz ma na trhu oslovili uhorky a reďkovky). Ešte mi z večere ostalo trochu dusenej zeleniny, tak aj tú som použila. Ako prílohu použijem ražný chlebík a ako dezert ovocie (ja zväčša jablko). Rýchly, jednoduchý a vyvážený obed – to je to, čo v rýchlom pracovnom tempe potrebujeme!

Zázračná potravina: TEMPEH

Tempeh je najkvalitneší sójový výrobok. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny ako komplexná bielkovina, takže je plnohodnotnou náhradou mäsa. Vyrába sa prirodzenou fermentáciou lisovaných sójových bôbov.
Má vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín bez prítomností zaťažujúcich tukov.
Ďalej obsahuje vápnik (2,5x viac ako mlieko), fosfor, železo, horčík, vitamín E, vitamín B12 a minerálne látky.Tempeh je vhodný naozaj pre každého. Pre deti, tehotné ženy, športovcov, či ľudí s tráviacimi ťažkosťami.
Kúpite ho v predajniach so zdravou výživou. Na trhu je čistý (biely), údený, či smažený.TIP:
Smažený tempeh nakrárajte na plátky a opečte na sucho na panvici z každej strany. Použite na raňajky k zelenine, či na obedný šalát. Je taktiež výbornou prílohou k zeleninovému jedlu.

 

Vyskúšali ste už v receptoch UMEOCOT?

Vyrába sa zo slaných kvasených sliviek umeboshi, ktoré pochádzajú z Ázie a je perfektný na prípravu šalátov už v 2. fáze programu. Je vysoko zásaditý a keď ho konzumujeme zabránime prekysleniu organizmu. Priaznivo pôsobí aj na trávenie, hlavne ak vás často trápi pálenie záhy.

Vyskúšajte si pripraviť šalát s UMEOCTOM napríklad podľa týchto receptov:

1: http://zuzanaliskova.sk/zdravy-recept/jarny-salat/

2: http://zuzanaliskova.sk/zdravy-recept/cakankovy-salat-s-feta-syrom/

3: http://zuzanaliskova.sk/zdravy-recept/avokadovy-salat-s-tempehom/

Ako si rozvrhnúť večere na celý týždeň? Aby celá rodina jedla to isté?

Pondelok: večera “Telacie mäso na zelenine”.

Recept:
pokrájame cibuľu, kaleráb, mrkvu, petržlen (na kocky), cukinu (na pomesiačiky) a falošnú telaciu sviečkovicu (na plátky). Na 1 PL oleja opečieme cibuľu, orestujeme telacie platky z oboch strán a pridáme všetku zeleninu. Ochutíme 2 – 3 PL paradajkoveho pretlaku, pridáme 1 bobkový list a dusíme 60 min. Nakoniec pridáme soľ podľa chuti.

Tip pre deti: ja deťom zeleninku so šťavou vymixujem a mäsko pokrájam na pásiky. K tomu im ako prílohu urobím trochu cestoviniek alebo zemiak. Ja si dám ražný chlebík.

Polníček obsahuje viac vitamínu C

Polníček obsahuje viac vitamínu C ako citrón.
Okrem toho je polníček bohatý na železo, horčík, draslík, vápnik a kyselinu listovú. Má výbornú orieškovú chuť.

Ja som si dnes urobila rýchly obed:
Polníček so cherry rajčinami a tempehom. Zálievka: citrónová šťava, soľ a ľanový olej. Tempeh som jemne opiekla na panvici. K tomu ražný chlebík a jablko. Jednoduchý a rýchly obed alebo večera.