Dôležité: Prevažná časť účinných látok, vitamínov a minerálov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou.
- Jablko pomáha znižovať prejavy alergie
Jablko je bohaté na rastlinnú zlúčeninu kvercetín. Kvercetín dokáže spomaliť vylučovanie histamínu, ktorý telo uvolňuje počas alergickej reakcie. Na základe štúdie Thorax vedci zistili, že ženy ktoré jedli pravidelne jablká počas tehotenstva, zredukovali riziko rôznych alergií a astmy u svojich detí.
- Jablko je ideálne ovocie pri chudnutí.
Jablko má nízky glykemický index, preto je ideálnou voľbou ako dezert kludne aj večer.
- Jablko obsahuje vysoké percento vlákniny
Vďaka vysokému obsahu celulózy a pektínu jablko pomáha pri trávení a vylučovaní škodlivých produktov metabolizmu.
- Jablko má vysoký obsah minerálov a vitamínov
Jablko má významný podiel vitamínu C, čo je výborné na posilnenie imunity hlavne v chrípkových obdobiach. Okrem vitamínu C a flavonoidu kvercetín je jablko bohaté aj na ďalšie vitamíny. Nájdeme v ňom približne 13 vitamínov, ktoré z jablku dávajú regeneračné, čistiace a liečivé účinky.
- Jablko obsahuje množstvo antioxidantov
Antioxidanty pomáhajú ničiť škodlivé látky v organizme, bojujú proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú poškodenie buniek. Konzumácia jabĺ znižuje rast rakovinových buniek v hrobom čreve a v pečeni.
- Jablko pomáha znižovať hladinu cholesterolu a kyseliny močovej
Vláknina pektín obsiahnutá v jablku obmedzuje vstrebávanie cholesterolu z potravy a má priamy vplyv na zníženie zlého LDL cholesterolu.