O šťavách z ovocia a zeleniny sa veľa hovorí, zväčša však o ich pozitívnych prínosoch pre zdravie. Vďaka odstráneniu vlákniny telo dokáže vitamíny a minerály získané z ovocia a zeleniny 4 x lepšie využiť, ako z celej potraviny.
V tomto ročnom období plnom bakteriálnych a vírusových ochorení sú šťavy výborným doplnkom výživy na posilnenie imunity a obranyschopnosti organizmu. Ovocie aj zelenina patria v strave medzi sacharidy teda cukry, preto by sme mali poznať zásady, ako tieto nápoje plné vitamínov a minerálov správne zaradiť do jedálnička.
Ja odporúčam riadiť sa pri konzumácii štiav 2 zásadami:
- Jeden pohár denne
Nepreháňajte to s množstvom, šťavu si dajte namiesto jednej porcie ovocia príp. zeleniny. Jedna porcia je 2-3 dcl šťavy. Na výrobu šťavy sa použije cca dvojnásobné množstvo ovocia a zeleniny, majú vysokú koncentráciu cukru, preto to s ich konzumáciou netreba preháňať. Prípadne si ju môžete zriediť s vodou a tak ju prijmete v rámci pitného režimu.
- Šťavu pite vždy čerstvú
Šťavy pite do 15 min. po odšťavení, vtedy majú najväčšiu pridanú hodnotu pre organizmus.
Moje obľúbené šťavy:
Mrkva + jablko + červená repa
Táto klasická kombinácia je ideálna proti únave, na posilnenie imunity a podporu detoxikácie.
Pomaranč + citrón + grep
Šťava na naštartovanie metabolizmu a redukcie hmotnosti. V období chrípok pomôže doplniť potrebný vitamín C.
Mrkva + ananás + jablko
Šťava na podporu trávenia a očisty tela. Pomôže vytvoriť zásadité prostredie, doplniť vitamín C a naštartovať redukciu hmostnosti.