Túto polievku si väčšinou pripravujem v jesennom a v zimnom období. Vždy sa teším, že polievky pribudnú na môj stôl a nahradia šaláty, ktoré mi už pomaly so znižujúcou sa teplotou prestávajú chutiť...
V lete nám častokrát polievky nejdú príliž na chuť a radšej vyhľadávame studené jedlá a nápoje. Je to škoda, pretože aj v polievke môžeme nájsť potrebné ovieženie počas horúcich dní. Studené nápoje spôsobia telu šok, ktorý vyvolá obrannú reakciu, kedy sa telo ešte viac zahreje. Pozorujeme to napríklad na zvýšenom potení. Letné polievky by sa preto mali konzumovať zahriate na telesnú teplotu. Ľahké zeleninové polievky nezaťažia trávenie, dodajú telu potrebnú vodu, minerály a vitamíny. Na prípravu použijeme čerstvú zeleninu a pre efekt dokonalého zasýtenia nezabudnite na ľubovolnú bielkovinu.
Môj tip: Jednou z mojich obľúbených letných polievok je „Letná hokaido polievka s jogurtom“.
Ingrediencie
Hokaido tekvicu pre lepšiu manipuláciu vložíme v celku do predhriatej rúry na 150C na 30 min.. Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame. Hokaido tekvica v rúre pekne zmäkne. Po vybratí ju očistíme a nakrájame. Šupu môžeme aj nechať, len ju dobre umyte ešte pred prípravou. Mrkvu, cibuľu a tekvicu zalejeme vodou cca 1 l a varíme do mäkka 30 min.. Pridáme soľ, biely jogurt a vymixujeme ponorným mixérom na hladký krém. Podľa potreby pridávajte vodu, pokiaľ nedosiahnete krémovú konzistenciu. Podávame s lístkom čerstvej bazalky a s lyžicou jogurtu.
Podobné recepty
Túto polievku si väčšinou pripravujem v jesennom a v zimnom období. Vždy sa teším, že polievky pribudnú na môj stôl a nahradia šaláty, ktoré mi už pomaly so znižujúcou sa teplotou prestávajú chutiť...