Energetické nároky mozgu tvoria až 15 % z celkovej spotreby organizmu, hoci samotný mozog váži len 2 % z hmotnosti tela.
Ľudia, ktorí každodenne raňajkujú majú vyšší pracovný výkon hlavne v priebehu dopoludnia. Raňajky zlepšia vašu sústredenosť, zvládanie pracovného stresu a napätia.
Myslite aj na svoje deti a ich naučte raňajkovať pred odchodom do školy!
Zdravé energetické raňajky obsahujú vyvážený pomer sacharidov s nízkou glykemickou záťažou, hodnotnú bielkovinu a nenasýtené tuky (semená olejnatých plodín, orechy, rastlinné oleje a výrobky z nich, prípadne ryby).
Orechy a semienka
Orechy a semienka spĺňajú všetky atribúty zdravých raňajok. Obsahujú 50-75% zdravého tuku, ktorého sa však nemusíme báť v súvislosti s priberaním. Tento tuk cháni naše srdce, podporuje činnosť mozgu a pomáha k regenerácii. Budete sa cítiť zdravo, sviežo a plný energie.
Orechy a semienka sú bohatým zdrojom množstva vitamínov a minerálov. Sú zdrojom omega-3 alebo omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré okrem iného priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu.
Orechy a semená vás tiež „nadopujú“ dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Vďaka obsahu rôznych minerálov a vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, sú totiž prirodzenými „antidepresívami“.
Vďaka bohatému obsahu vlákniny pozitívne podporia náš metabolizmus. Vitamín E obsiahnutý v orechoch a semienkach blahodarne pôsobí na kožu, vlasy a nechty.
Konzumácia:
Orechy a semienka jedzte vždy v prírodnej forme (bez soli, čokolády, praženia,...atď.). Ideálne je kupovať v bio kvalite.
Vybrané tipy:
- Vlašské orechy (=činnosť mozgu)sa pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín radia na prvé priečky.
- Mandle (=stabilný krvný tlak)sú bohaté na draslík, vďaka čomu pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú rovnaký obsah kalcia ako mlieko.
- Tekvicové semienka (=podpora imunity)vďaka obsahu kukurbitolu a ďalších prírodných, hormonálne účinných látok, majú regeneračné a omladzujúce účinky.
- Slnečnicové semienka (=zdravé srdce)majú upokojujúci a antistresový účinok.
Recepty
Brainfit tycinky
- 2 ks zrelý banán
- ½ hrnčeka arašidového masla
- ½ hrnčeka posekaných orieškov (podľa preferencií)
- ¼ hrnčeka slnečnicových semienok
- ¼ hrnčeka strúhaného kokosu
- ½ ČL škorice
- 1 ČL vanilky
Príprava:
V miske vidličkou rozmačkáme banány na kašu. Pridáme arašidové maslo a premiešame. Pridáme všetky ostatné suroviny a spojíme do jednotnej hmoty. Na plech položíme pečiaci papier, na ktorom rovnomerne zmes rozložíme a utlačíme po celej ploche. Pečieme v rúre predhriatej na 180 C približne 25 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na tyčinky.
Muffiny do práce
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
- 2 PL tekvicových semienok, 2 PL slnečnicových semienok
- 2 hrnčeka pomletých ovsených vločiek (v mixéri na múku)
- ¾ hrnčeku trstnového cukru
- ½ hrnčeku oleja (olivového alebo palmového)
- ½ hrnčeku mlieka (mandľové al. kokosové al. sójové)
- 1 prášok do pečiva 12 g (môže byť bezfosfátový)
- 3 vajcia
- mandle na ozdobenie
Príprava:
Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme všetky ostatné ingrediencie a premiešame do hustej masy. Tekvicové a slnečnicové semienka pomelieme a vmiešame do cesta. Naplníme do muffinových formičiek, ozdobíme mandľami a pečieme približne 30 minút do zlata (180 C).
Raňajková mandeláda
- 30 g mandlí
- 20 g slnečnicových semienok
- 1 jablko
- 2 marhule
- škorica
Príprava:
Mandle a slnečnicové semienka namočíme na noc do vody. Ráno vodu vylejeme a semienka vymixujeme. Jablko postrúhame, marhule pokrájame na kocky. Zmes semienok pomiešame s jablkom a marhuľami, ochutíme škoricou a podávame.