Počuli ste o sirtuínoch? Chcete naštartovať v tele gény štíhlosti a omladnúť?

03.04.2019

Výživa založená na sirtuínoch je nový fenomén. Mňa najviac zaujalo, že odporúča piť červené víno a jesť čokoláduJTeória je založená na fakte, že určité vybrané potraviny dokážu aktivovať v tele proteíny, ktoré nazývame sirtuíny. Tieto potraviny naštartujú váš metabolizmus, zabraňujú zápalovým reakciám, pomáhajú redukovať tuk a majú omladzovacie účinky. Stimulujú v tele tzv. gény štíhlosti“.

Ktoré potraviny obsahujú sirtuíny a ako ich správne zaradiť do jedálnička nájdete v článku na mojom blogu. Link v BIO. 

Ktoré potraviny obsahujú sirtuíny?

Je to veľmi sympatická teória, pretože medzi tieto potraviny patrí napríklad horká čokoláda (obsah kakaa 85% a viac), káva a červené víno. Ďalšími potravinami sú jablko, zelený čaj, chilli papričky, vlašské orechy, zázvor, celer, pohánka, olivový olej, kapusta, čučoriedky, losos, citrusové plody, kapari, petržlen a kurkuma.

Bolo by však veľmi jednoduché jesť čokoládu, piť víno a tak pekne chudnúť však?

 

Mne sa táto teória zapáčila, pretože zoznam potravín a princíp stravovania sa veľmi podobá mojim vedomostiam a teórii, s ktorou pracujem. Nestačí iba jesť hlava nehlava potraviny s obsahom sirtuínov a budeme krásne chudnúť a mladnúť. Všetko funguje za splnenia ďalších podmienok. 

 

Spísala som rady, ako môžete podporiť vo svojom tele produkciu sirtuínov a vyprovokovať tak svoje „gény štíhlosti“.

 

Čo teda máme urobiť?

1. Jedzte 3 jedlá s obsahom sirtuínov denne

2. Každý deň vypite k jednému z jedál zelené smoothie s obsahom sirtuínov

 

Všetko funguje za splnenia ďalších podmienok:

  • Jedzte pravidelne (ideálne v rovnakých časoch)
  • Nevynechávajte jedlá
  • Jedzte vyvážene
  • Jedzte 3 x denne
  • Dodržiavajte pauzovanie 5 hodín medzi jedlami
  • Dodržiavajte nočnú pauzu minimálne 12 hodín
  • Dostatočne spite 7-8 hodín denne.
  • Pite dostatok vody minimálne 0,03l/1 kg telesnej hmotnosti

 

 

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...