Prečo by sme mali jesť potraviny s vysokým obsahom antioxidantov?

Naše telo je “chemická továreň”. Metabolizmus je premena látok a obsahuje množstvo chemických reakcií. Pri chemických reakciách dochádza k štiepeniu molekúl a pri tomto štiepení vznikajú voľné radikály. Voľné radikály majú schopnosť reagovať s ostatnými molekulami v tele a poškodzovať ich.

Z dlhodobého hľadiska sa zo zdravej bunky pôsobením voľných radikálov môže stať poškodená bunka. Takáto reťazová reakcia môže spôsobiť onkologické ochorenie.

Antioxidanty poskytnú voľnému radikálu svoj elektrón a tým ich zneutralizujú a zastavia poškodzovanie zdravých buniek.


Maliny patria k jedným z top potravín, ktoré obsahujú antioxidanty.

Okrem toho maliny majú množstvo ďalších pozitív pre naše zdravie. Obsahujú vysoké percento vlákniny (20%). Maliny obsahujú vitamín C, magnézium, vitamín B, kyselinu listovú.

Ak chceme byť zdraví a krásni, určite by sme mali maliny zaradiť do nášho jedálnička. Teraz je sezóna, tak neváhajme. Pozor však na sladké dezerty, do ktorých okrem malín dáme množstvo cukru a múky, prípadne ich upravujeme tepelne.

Maliny jedzte surové, chladené prípadne mrazené vo forme sorbetu.

 

Dajte si ich napríklad na raňajky. Pripravte si misku jogurtu s ovsenými vločkami a čerstvými malinami. Výhodou je, že takéto raňajky si môžete pripraviť večer a ráno iba vytiahnete z chladničky a vyvážené raňajky máte ihneď k dispozícii.