Prečo jesť naklíčené zrná?

30.09.2019

V naklíčených zrnách je mnohonásobne viac výživných látok, enzýmov a vitamínov ako v celom zrne. Klíčenie naštartuje v zrne chemické reakcie, ktoré aktivujú enzýmy. Tie pomôžu zmeniť sacharidy na jednoduché ľahko stráviteľné cukry a  dlhé reťazce bielkovinových molekúl rozložia na voľné aminokyseliny. Jednoducho povedané klíčením vznikne potravina s vyššou biologickou hodnotou, s vyšším percentom bielkovín a esenciálnych aminokyselín.

Klíčením vyrobíme doslova výživovú bombu pre naše telo.

Klíčky sú bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov skupiny B, E, K a minerálov vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a meď.

Ako ich využiť v kuchyni?

Klíčky môžeme zamiešať do šalátov, teplých zeleninových jedál, nátierok, omáčok a polievok.

Pozrite môj tip na sójové klíčky s teplou zeleninou.

https://www.zuzanaliskova.sk/sojove-klicky-s-teplou-zeleninou

 

Viac o klíčkoch a ich využití sa dočítate tu môžete dočítať v zaujímavom článku "Poznáte klíčky a mikrozeleninu?"

https://www.bunt.sk/n/poznate-klicky-a-mikrozeleninu

 

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...