
Šalát je výživovo hodnotná časť stravy. Na našom tanieri má nezastupiteľné miesto. Farba šalátu priamo súvisí s obsahom nutrientov. Na trhu nájdeme šaláty zelené a červené.
Červené druhy majú svoju farbu vďaka obsahu karoténov.Karotény podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov.
Zelené druhy šalátu sú bohaté na horčík, ktorý pomáha bojovať s únavou a úbytkom energie. Horčík je taktiež dôležitý pre činnosť mozgu a koncentráciu.
Šalát je veľmi užitočná časť stravy s množstvom pozitívnych účinkov na zdravie.
- Šaláty sú bohatým zdrojom antioxidantov, železa a kyseliny listovej
- Šaláty podporujú proces štiepenia a využitia bielkovín
- Šaláty obsahujú veľa vlákniny, podporujú zdravú činnosť čriev
- Šaláty majú nízky obsah kalórií a preto sú výbornou súčasťou stravy pri redukčných diétach a pre udržanie hmotnosti
Pozor však na balené šaláty. Objavili sa už viaceré prípady, kde v nich odhalili prítomnosť baktérií a parazitov.
Najlepšie je ho konzumovať čerstvý z trhu alebo z vlastnej záhradky.