Túto polievku si väčšinou pripravujem v jesennom a v zimnom období. Vždy sa teším, že polievky pribudnú na môj stôl a nahradia šaláty, ktoré mi už pomaly so znižujúcou sa teplotou prestávajú chutiť...
Polievka ako obed alebo večera je taktiež vhodný a plnohodnotný variant. Podmienkou je, aby obsahovala kvalitnú bielkovinu v dostatočnom pomere s porciou zeleniny. Mojimi obľúbenými sú strukovinové polievky. V obchode som objavila „horskú šošovicu Berglinsen“, tak som ju hneď využila na výrobu večere. Môžete však použiť aj iný ľubovolný druh.
Ingrediencie
Šošovicu umyjeme a namočíme na pár hodín do vody. Zeleninu očistíme a nakrájame. V hrnci zohrejeme olej, orestujeme nakrájanú cibuľu, vložíme zeleninu, šošovicu, bobkový list a zalejeme 1 l vody. Necháme zovrieť a na miernom ohni varíme 30 min.. Bobkový list vyberieme a ponorným mixérom vymixujeme na krém. Na záver primiešame soľ a citrónovú šťavu podľa chuti. Polievku podávame ozdobenú s nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ako prílohu použite ražný chlebík alebo knäckebrot.
Podobné recepty
Aj naše črevá si potrebujú občas oddýchnuť. Približne 2 x do roka si robievam 2 očistné dni, kedy jem 3 x denne takúto zeleninovú polievku. Použijem rôzne druhy koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen...