Tofu burger so špenátom a cuketou

Recept na tento burger vznikol na zelený štvrtok, ale určite si ho budem robievať aj kedykoľvek počas roka.

Mám veľmi rada tento tip obeda v pracovnom týždni.

Tofu je výborný bezmäsitý variant, obsahuje slušnú dávku bielkovín pri nízkom percente tukov a sacharidov.

Pre porovnanie, bežne konzumované tvrdé syry obsahujú cca 40-45% tukov, pričom tofu má 6-8% tukov.

Tofu obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, preto sa mu často hovorí aj “rastlinné mäso”.

15 min.
30 min.
1 porcia

Ingrediencie

80 g
tofu marinované/lahôdkové/udené
20 g
špenát (môže byť aj mrazený)
30 g
cuketa
1 strúčik
cesnak
10 g
pokrájaná cibuľa
20 g
kukuričné lupienky (cornflakes)
olivový olej (v kroku očista tela pripravíme bez oleja)
čerstvé bylinky (pažítka, bazalka, petržlenová vňať)
soľ, čierne korenie

Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme špenát a postrúhanú cuketu, podusíme 5-8 min. a necháme vychladnúť. Potom spolu s tofu vymixujeme na hustú kašu, ktorú ochutíme pretlačeným cesnakom, nasekanými bylinkami, trochou soli a štipkou čierneho korenia. Kukuričné lupienky vymixujeme na múku. časť múky pridáme k mase, vytvarujeme hrubú placku a tú obalíme v zvyšnej múke. Burger položíme na papier na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C z oboch strán do zlata cca 30 min. Burger podávame na žemli s listom ľadového šalátu a zeleninovými tyčinkami. Ja si k nemu robievam avokádový dip a ten natriem na žemľu. (Avodádový dip: avokádo vymixujem s citrónovou šťavou, olivovým olejom, bazalkou a soľou na hustý krém.)

V kroku očista tela (príprava bez oleja): Špenát, cuketu a posekanú cibuľu podusíme bez oleja. Burger pečieme na sucho bez oleja. Avokádový dip pripravíme taktiež bez použitia oleja.

Podobné recepty

Tofu burger s červenou repou

Burger určite nie je nezdravé jedlo, keď ho nepripravíme vyprážaním a ako prílohu nepoužijeme klasické zemiakové fritované hranolky na oleji. Burger sa dá pripraviť aj s dodržaním zásad zdravej...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...