Vianočná večera bez výčitiek

22.12.2021

Vianočné šaláty bez výčitiek

Ak sa celoročne snažíme stravovať zdravo, jeme ľahšie jedlá, vyhýbame sa sladkostiam, alkohol pijeme iba príležitostne, môžu byť pre náš žalúdok a trávenie tradičné vianočné jedlá doslova pohromou. Ak chcete v zdravšom stravovaní pokračovať aj počas sviatkov, pripravila som recepty na ľahšie varianty sviatočných šalátov.  Na tradičnom šaláte sú najväčším prehreškom zemiaky a majonéza, tie som zamenila za rôzne druhy koreňovej zeleniny v kombinácii s jogurtom, chrenom a horčicou. Môžete ich využiť aj kedykoľvek počas zimy na obmenu porcii zeleniny alebo šalátu. Chutia naozaj výborne.


Mrkvovo petržlenový šalát

Suroviny na 3 porcie:

1 ks mrkva

1 ks petržlen

50 g hrach mrazený

100 g biely jogurt

2 PL citrónová šťava

1 ČL horčica

Petržlenová vňať

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Mrkvu a petržlen pokrájame na malé kocky. Dáme do hrnca, zalejeme 1 dcl vody a dusíme 10 min. Pridáme mrazený hrach, dusíme 3 min., vypneme a necháme vychladnúť. Jogurt zmiešame s horčicou, citrónovou šťavou, posekanou petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením. Zálievku premiešame so zeleninou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Podľa potreby dosolíme.

Vajíčkový šalát s avokádom

Suroviny na 3 porcie:

1 ks avokádo

3 ks vajíčko

½ ks malá červená cibuľa

1 dcl biely jogurt

1 ČL dijónska horčica

1 PL citrónová šťava

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Cibuľu očistíme a posekáme najemno, vajíčka uvaríme na tvrdo, avokádo očistíme a vydlabeme. Uvarené vajíčko s avokádom nakrájame na menšie kocky a zmiešame s nasekanou červenou cibuľou. V miske zmiešame jogurt, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Zálievku vmiešame do šalátu a podávame.

Šalát z červenej repy s chrenovou zálievkou

Suroviny na 3 porcie:

1 ks červená repa (menšia)

1 dcl biely jogurt

1 PL chren

Soľ, čierne korenie

Príprava:

Červenú repu nakrájame na malé kocky, pridáme soľ, zalejeme cca 1 dcl vody a dusíme do mäkka pod pokrievkou. Po uvarení vodu vylejeme a necháme vychladnúť. V miske zmiešame jogurt s chrenom, soľou a čiernym korením. Zálievku zmiešame s červenou repou a podávame.


Môj tip na prípravu ryby:

Vianočná vyprážaná ryba bez oleja

Ak si chcete na Vianoce pripraviť tradičnú vyprážanú rybu a pritom by ste sa radšej vyhli vyprážaniu na oleji, mám pre vás pár tipov na „zdravšie“ vyprážanie.

Môj recept na vianočnú rybu:

  1. Rybu umyjem a osuším v kuchynskej utierke. Osolím z každej strany.
  2. Pripravím si 3 misky: ražná alebo bezlepková múka, vyšľahané vajíčko, cornflakes vymixované na múku.
  3. Rybu obalím klasicky najprv v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v cornflakes.
  4. Obalenú rybu rozložím na papier na pečenie, pokvapkám olejom z oboch strán a pečiem 200 C do zlata. Ak máte doma teplovzdušnú fritézu, vypražte rybu horúcim vzduchom.
Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...