Zuzana Líšková v spolupráci s portálom rozumiemedetom.sk
Stravovanie v rovnováhe je tá správna cesta k vyváženému príjmu potravín, ktoré potrebuje práve naše telo. Čím skôr si osvojíme zdravé návyky životosprávy nielen u seba, ale aj u detí a celej rodiny, tým väčšiu šancu získame na prežitie podstatne kvalitnejšieho života formou prevencie a nie „hasenia zdravotných komplikácií.
Okrem toho stravovací režim zostavený podľa chémie vášho tela pomáha normalizovať hladinu inzulínu, predchádza napríklad vzniku cukrovky 2. typu, podporuje príjem esenciálnych živín ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy. A tak ako vo všetkom, kde chceme uspieť a dopracovať sa k pozitívnym výsledkom, aj na udržanie harmónie v tele si potrebujeme vytvoriť systém a režim stravovania. Vyžaduje si to pravidelnosť, dôslednosť a dodržiavanie určitých zásad.
Nečakajte ohurujúce výsledky hneď. Mali by ste byť trpezliví a postupne pridávať nové druhy zeleniny a ovocia. Chce to čas, trpezlivosť a pevnú vôľu.
Mám 6 ročného syna, takže viem o čom hovorím. Dlhodobo sme zápasili s hlienmi a hľadali alternatívu k liekom. Synovi napokon diagnostikovali alergiu na kazeín. Zmenila som u neho stravovanie. Mliečne výrobky sme nahradili rastlinnými. Surová zelenina a ovocie zabezpečili dostatok dôležitých enzýmov v jeho tele.
Enzýmy zabezpečujú v bunkách látkovú premenu. Slúžia nielen na trávenie stravy, ale telo ich používa prakticky pri všetkých chemických procesoch. Podieľajú sa na budovaní mozgu, učení sa, bez enzýmov by na zemi prakticky nebol život.
Vytvorte si systém nakupovania.
Najskôr si rozmyslite, čo budete variť. Vytvorte si menu najlepšie na 3-4 dni dopredu a napíšte si zoznam ešte skôr ako pôjdete na nákup. Nekúpite tak zbytočnosti a domov donesiete iba to, čo skutočne potrebujete. Nezabudnite vždy na čerstvú zeleninu a ovocie. Jedzte ju z väčšej časti surovú. Ak nemáte domáce zdroje, choďte na trhovisko, tam býva väčšinou krajšia. Oleje na šaláty v bio kvalite zoženiete v predajniach zdravej výživy, vydržia dlhšie. Ostatné nakúpite v bežných potravinách. Snažte sa vždy zaobstarať suroviny v čo najpôvodnejšom stave, nie polotovary a prídavné látky (E-čka), spracované mäso, ochutené mliečne výrobky, sladkosti a podobne. Na úpravu použite dusenie, varenie, alebo grilovanie.
Stanovte si pravidelný čas a maximálnu dĺžku varenia.
Pre pracujúcu ženu s rodinou je reálne stráviť v kuchyni 1 hodinu a mať pripravené aspoň 2 jedlá (takže 1 deň pokoj, veď sú aj ďalšie veci čo treba urobiť). Preto je môj jedálny lístok založený na jednoduchých receptoch. Buď si čas na prípravu jedla vyhradíte ráno, ešte pred odchodom do práce, kedy je ideálne variť jedlá, ktoré si nevyžadujú neustále miešanie (také, čo viete postaviť, nastaviť čas a robiť iné veci). Alebo až večer, po návrate z práce domov. Opäť sa snažte variť jednoduché jedlá z čerstvých surovín, prípadne časť stravy konzumujte v surovom stave (ovocie, zeleninu, orechy, syry). Keď máte cez víkend viac času, pripravte si vopred niektoré suroviny na týždeň (strukovinu, vývar,…). Prípadne viete hotové jedlo aj zamraziť a cez týždeň k nemu dorobiť iba prílohu (zeleninu, šalát, ryžu a pod.).
Motivujte deti, aby chceli jesť zdravo.
Dôležité je docieliť, aby deti surovú zeleninu a ovocie, ryby, rôzne druhy semiačok a orechov prijali ako samozrejmú súčasť stravovania namiesto chipsov, hranoliek a podobných nezdravých polotovarov. Vnímajte to tak, ako keď sa snažíte motivovať deti k podávaniu výsledkov v škole, športe, či iných aktivitách. Vymyslite si vlastné odmeny a systém ich získavania. Napríklad si vytvorte motivačnú tabuľu/ nástenku alebo využite chladničku. Za každý zjedený kúsok ovocia či zeleniny, orieškov deti dostanú magnetku, nálepku, jednoducho čokoľvek, čo sa im páči a robí radosť, aby si ju pripevnili. Deti musia presne vedieť, čo dostanú ak sa im podarí nazbierať určitý, vopred dohodnutý, počet bodov na nástenke/ tabuli. A môže to byť čokoľvek, čím mu urobíte radosť, výlet, vysnívaná hračka, návšteva zábavného centra apod. Urobte im z toho zážitok a uvidíte ako ich to bude baviť.
Učte deti od malička na surovú zeleninu a ovocie.
Väčšina detí má sklon k sladkým chutiam. Skúste ich pomaly nahrádzať viac orechmi a prirodzeným cukrom potrebným pre organizmus. A hlavne nekupujte sladkosti, nesmiete mať plné skrinky lákadiel. Zo začiatku budú možno frflať, ale ak vydržíte, výsledky vašej pevnej vôle sa dostavia. Chuť na sladké „uhaste“ deťom lákavo nakrájaným ovocím, čerstvým alebo sušeným. Nepoužívajte múku na zahusťovanie, radšej nastrúhajte do polievok a omáčok surový zemiak alebo časť zeleniny rozmixujte. Chce to čas, trpezlivosť, vašu pevnú vôľu a najmä rozhodnutie zaradiť ovocie a zeleninu do povinného zoznamu potravín vo vašej domácnosti. Ak máte možnosť, vytvorte si s deťmi vlastnú bio záhradku.