Kyslá kapusta sa dá okrem tradičnej silvestrovskej kapustnice využiť aj ako výborná zimná príloha nabitá vitamínmi a minerálmi. Pravidelná konzumácia má ozdravné účinky pre naše telo. Podporuje tvorbu...
Kapusta je ďalšia zo zimných príloh, ktoré majú blahodarné účinky na naše zdravie a sú vhodné pri udržiavaní a redukovaní hmotnosti.
Kapusta však v surovom stave nie je vhodná pre každého. Surová kapusta vylučuje látky, ktoré blokujú produkciu hormónou štítnej žľazy. Ľudia s ochorením štítnej žľazy by kapustovité druhy zeleniny nemali konzumovať surové, ale vždy tepelne upravené.
Kapusta podporuje detoxikáciu, zlepšuje trávenie, urýchľuje metabolizmus a pomáha budovať zdravú črevnú mikroflóru.
Kapusta biela a červená jednoducho neodmysliteľne patrí do každého zdravého jedálnička.
Môj dnešný tip na prílohu: Červená kapusta s pomarančom a tymiánom
Toto je môj obľúbený zimný recept, kde nenásilne kombinujem ovocie a zeleninu na jednom tanieri. Kapustu vždy varím vo väčšom množstve a použijem ju na viac krát s rôznymi bielkovinami. Najčastejšie ju kombinujem s červeným mäsom, hydinou alebo s feta syrom.
Ingrediencie
Červenú kapustu a cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. V hrnci roztopíme ghee maslo, opečieme cibuľu a pridáme červenú kapustu. Pridáme soľ, kmín, tymián a dobre premiešame na silnom ohni. Po chvíľke zmiernime oheň a dusíme cca 40 min do mäkka. Pomaranč rozdelíme na 2 polovice. Jednu polovicu odšťavíme a šťavu zmiešame s kapustou. Druhú polovicu nakrájame na kúsky a primiešame ku kapuste tesne pred servírovaním. Podávame s ľubovoľnou bielkovinou.
V kroku očista tela: Pripravte bez použitia ghee masla.
Podobné recepty
Takéto ľahké a pritom výživné jedlá je teraz presne to, čo naše telo po sviatkoch potrebuje. Odľahčime náš žalúdok a trávenie rastlinnými bielkovinami kombinovanými s vitamínovou bombou, akou je kyslá...