Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...
Rizotá sú veľmi dobrou obmenou a spestrením zdravého jedálnička. Aby som dosiahla vyváženosť, použijem iba malú porciu ryže a doplní ju strúhanou cuketou.
Z ryže a cukety si pripravím krémové rizoto s typickou chuťou, preto do neho na konci primiešam trochu masla, sójovej smotany a parmezánu.
Buď jem rizoto iba tak bez ničoho na večeru alebo na vrch poukladám grilované kuracie prsia prípadne mozzarelu.
Recept na na 1 porciu, aj keď ja ho zväčša robievať vo väčšom množstve.
Ingrediencie
Ryžu umyjeme a dáme do hrnca (ja používam teflónový hrniec alebo hlbokú panvicu, aby sa rizoto neprilepilo). Zalejeme 1 dcl vody, privedieme k varu, pridáme postrúhanú cuketu (môže byť aj so šupkou) a dusíme, priebežne miešame. Po cca 15 min. pridáme maslo a varíme ďalej pokiaľ ryža nevsiakne väčšinu vody. Približne po 30 min. je ryža mäkká, stiahneme ju z ohňa. Pridáme sójovú smotanu a strúhaný parmezán, dobre premiešame a podľa chuti dosolíme. Hrniec zakryjeme a rizoto necháme cca 30 min. oddychovať a vsiaknuť chute a prebytočnú šťavu. Zatiaľ si pripravíme kuroacie prsia. Kuracie prsia nakrájame na malé kocky, osolíme a opečieme do zlata na olivovom oleji na grilovacej panvici. Grilované prsia podávame na rizote, poprášime čerstvým korením a petržlenovou vňaťou.
Podobné recepty
Ak sa chcete stravovať vyvážene, nezabúdajte na strukoviny. Strukoviny sú významným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa. Ak sa...