Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...
Ak sa chcete stravovať vyvážene, nezabúdajte na strukoviny. Strukoviny sú významným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa. Ak sa bojíte nafukovania alebo nemáte čas na namáčanie a dlhé varenie, pripravte si červenú šošovicu. Pripravíte si ju veľmi rýchlo, nenafukuje a netreba ju vopred namáčať.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa škroby obsiahnuté v strukovinách trávia pomaly a tak nezapríčinia zvýšenie krvného cukru. Preto sú vhodnou potravinou pre diabetikov, pri chudnutí a udržiavaní štíhlej postavy.
Ingrediencie
Najprv si uvaríme ryžu. 50 gr ryže umyjeme a dáme uvariť do 1 dcl vody. Varíme 30 min., odstavíme a necháme pod pokrievkou vychladnúť. Ryžu si môžeme uvariť aj dopredu.
Na panvici orestujeme cibuľu. Pridáme nakrájané strúhanú tekvicu, dubáky, bobkový list a soľ. Podusíme 5-8 min. a pridáme žltú šošovicu. Zalejeme 1 dcl vody, zakryjeme a necháme 10 min. podusiť (podľa druhu šošovice prispôsobíme dĺžku dusenia a množstvo vody), aby bola šošovica mäkká. Bobkový list vyberieme a primiešame uvarenú ryžu.
Môžeme posypať strúhaným parmezánom.
V kroku očista tela: Pripravte bez použitia oleja a taktiež bez parmezánu.
Podobné recepty
Bryndzové halušky určite patria k jedným z najobľúbenejších jedál vôbec. Avšak, keď chceme byť štíhly, nie je to jedlo na každý deň. Dobrá správa je, že keď si ich vyrobíme zo zeleniny (ja som použila...