Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...
Máme tu jeseň a zároveň ideálny čas na zber húb. Aj keď nepatríte k vášnivým hubárom, vyhľadajte overený zdroj a uvarte si chutné a výživné jedlá s vôňou jesene.
Je známe, že huby sú ťažké na žalúdok, preto si musíme dávať pozor na veľkosť porcie. Ich sýtosť je výhodou pri redukcii hmotnosti, pretože aj malá porcia prinesie pocit plnosti a navyše huby majú nízku energetickú hodnotu.
Z výživového hľadiska sú huby hodnotnou potravinou, obsahujú vitamíny skupiny B, proteíny a minerály. Majú vysoký podiel vlákniny a taktiež sú bohaté na stopové prvky ako železo, zinok, selén, draslík a horčík.
Ingrediencie
Huby nakrájame, zemiaky a cibuľu očistíme a taktiež nakrájame. Do hrnca dáme zohriať olej, opečieme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme huby. Chvíľku podusíme a prilejeme 1,5 l vody. Pridáme zemiaky, bobkový list, majoránku, soľ a varíme 30 min. na miernom ohni. Ponorným mixérom vymixujeme ovsené vločky s trochou vody na krém. Po 30 min. prilejeme k polievke, pridáme petržlenovú vňať, pomiešame a 3 min. ešte varíme. Na záver polievku vypneme a dochutíme citrónovou šťavou a podľa chuti soľou.
Podobné recepty
Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...