Jarná polievka z medvedieho cesnaku s bylinkovými krutónmi

Polievka môže byť výborná večera alebo príloha k obedu, prípadne môže tvoriť v obede porciu zeleniny. 

Pri polievke je dôležité medvedí cesnak zbytočne dlho nevariť, prišiel by o časť benefitov a aj charakterističkú chuť.

Stačí ho hodiť do hurúcej vody a môžeme hneď polievku mixovať.

Ja ho do polievky dávam až po vypnutí z ohňa.

10 min.
15 min.
4-5 porcií

Ingrediencie

100 g
medvedí cesnak
1 ks
cibuľa
2 ks
zemiak
200 ml
rastlinná smotana
150 g
chlieb ražný (krutóny)
zmes byliniek (krutóny)
olivový olej (krutóny)
soľ (krutóny)

Príprava poievky:

  1. Cibuľu nakrájame a opečieme na olivovom oleji.
  2. Pridáme nakrájané zemiaky na kocky a zalejeme 0,5 dcl vody. Zemiaky uvaríme do mäkka.
  3. Pridáme smotanu a medvedí cesnak. Vymixujeme ponorným mixérom na hustý krém.
  4. Polievku môžeme podávať s bylinkovými krutónmi.

Príprava krutónov:

  1. Ražný chlieb pokrájame na kocky. Zmiešame s bylinkami, olivovým olejom a soľou. Opečieme na plechu na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 180 C obojstranné pečenie do zlata. Počas pečenia pár krát premiešame. Pečieme cca 8 minút.

Keď chcete polievku zaradiť ako plnohodnotné jedlo, pridajte si k nemu bielkovinu. Môj tip: pošírované vajíčko, volské oko, porcia grilovaného cícera, mozzarella.

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...