Túto polievku si väčšinou pripravujem v jesennom a v zimnom období. Vždy sa teším, že polievky pribudnú na môj stôl a nahradia šaláty, ktoré mi už pomaly so znižujúcou sa teplotou prestávajú chutiť...
Teplá hustá zeleninová polievka je doslova balzam pre naše telo. Hokkaido tekvica je vitamínová bomba pre jej vysoký obsah betakaroténu, vitamínu A, draslíka, vápnika, železa, horčíka, zinku a vlákniny. Pomáha znižovať krvný tlak, zvyšovať imunitu, upravovať hladinu cukru a podporiť zdravé trávenie.
Môj tip: Pripravte si polievku na večeru. Posypte ju opečenými tekvicovými semiačkami a na oranžovej zamatovej polievke si tak dokonale pochutnáte.
Ingrediencie
Tekvice predpečieme celé vo vyhriatej rúre na 150 C 30 minút. Robíme tak preto, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Po vychladnutí ju očistíme a nakrájame. Zvyšnú zeleninu očistíme a nakrájame. Cibuľu krátko opečieme na oleji, pridáme ďalšiu zeleninu, zalejeme cca 2 l vody, privedieme do varu, varíme 30 min. Po uvarení všetko vymixujeme na krém ponorným mixérom, pridáme soľ, smotanu, citrónovú šťavu a ešte raz dôkladne vymixujeme.
Podávame s tekvicovými semiačkami opečenými na sucho.
V kroku "očista tela" pripravíme bez použitia oleja, cibuľu neopekáme, ale varíme ju spolu so zeleninou.
Podobné recepty
V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by...