Mak a makové dobroty sa mi spájajú so zimným obdobím. Mak obsahuje 12 x viac vápnika ako mlieko. Je zásadotvorný a to pomáha lepšiemu vstrebávaniu a využitiu vápnika. Mak ďalej obsahuje vitamín C...
V zime často zeleninové prílohy vynechávame. Letná zelenina sa k nám síce dováža celoročne, ale nechutí ako v lete. Navyše tanier plný studeného šalátu nie je pre nás v zime lákavé jedlo. Určite by sme však zeleninu z taniera nemali vyraďovať. Ochudobníme tak naše telo o množstvo výživných látok, vitamíny, minerály a vlákninu. Nie je div, že potom cez zimu pociťujeme úbytok energie, prípadne sme často nachladnutí. Okrem toho, ak v zime zeleninu nahradíme škrobmi ako je pečivo, chlieb a zemiaky, hneď sa to prejaví na stúpajúcej ručičke na váhe. Aby nám zelenina chutila aj v zime, treba ročnému obdobiu prispôsobiť výber zeleniny a spôsob úpravy. A tak vykúzlime množstvo chutných a lákavých zeleninových jedál.
Moje najoblúbenejšie zimné druhy zeleniny sú mrkva, petržlen, zeler, červená repa a tekvica hokaido. Rada sa s vami podelím o chutné recepty, ktoré z týchto druhov pripravujem.
Nie je nič jednoduchšie, ako zapiecť zeleninu so syrom. Dnes som pripravila zapekanú tekvicu hokaido s feta syrom. Tekvica hokaido má úžasnú sladkú chuť, a tak výborne v strave nahradí obľúbené zemiaky. Tekvica hokaido má veľa betakaroténu, čo vidíme na krásnej oranžovej farbe. Ďalej obsahuje vitamín A, vápnik, železo, horčík, forfor a vlákninu. Je výborná na odstránenie únavy a na na zdravú činnosť čriev. Pre minimálny obsah kalórií je výbornou potravinou pri chudnutí.
Rúru predhrejeme na 180C a vložíme do nej celú tekvicu hokaido na 30 min. Vyberieme ju, prekrojíme a vyčistíme. Ak chceme, ošúpeme, ale nemusíme. Tekvica hokaido je jediný druh tekvice, ktorý sa nemusí šúpať. Ja ju nešúpem, keď pripravujem krémovú polievku, ale pred zapekaním ju ošúpem. Tekvicu nakrájame do zapekacej misky a posypeme syrom feta. Zapekáme pri 180C cca 30-40 min. pokiaľ nie je povrch opečený. Tekvicu nepotrebujeme ani soliť, pretože feta syr je dostatočne slaný. Hotovú tekvicu posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Môj tip: Ak robím zapekanú tekvicu iba pre seba, zvyšok odložím do chladničky a pripravím si ju aj ďalší deň. Alebo zo zvyšku pripravím krémovú polievku.
Podobné recepty
Máte radi sladké raňajky? Tu je môj ďalší recept na sladký raňajkový chlieb z orechov a vločiek. Na mojom blogu nájdete viac variant banánového chleba, dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Na...
Vieme, že strukoviny sú zdravé, výživné a sú výborným spestrením jedálnička. Ako ich však pripraviť, aby sme ich nejedli iba vo forme polievky a omáčky? Prípadne tak, aby si ich obľúbili aj deti a...
Jednoduchý burger so zeleniny a tofu ne len pre vegetariánov. Ak chceme mať pestrý, farebný jedálniček, výborné je zaradiť aj takéto VEGE recepty, či už ako obed alebo večeru. Ja mám veľmi rada tieto...