Mne samej chýba niečo dobré na zahryznutie k víkendovému posedeniu. Zväčša mám chuť na niečo slané a chrumkavé. Snažila som sa zložiť také suroviny a vymyslieť pochúťku, ktorá nebude obsahovať veľa...
No tento recept má úplne dostal. Tyčinky sú neskutočné, chrumkavé a zároveň jemné. Oveľa lepšie ako kupovaná verzia. Sú vyrobené iba z múky, vody, masla, soli a kmínu. Žiadne farbivá a konzervanty, čerstvé a domáce.
No už nebudem toľko chváliť, lebo ich tu všetky zjem, radšej prejdem rovno na recept.
Ingrediencie
Kvások zmiešame so 75 g ražnej múka a 100 ml vlažnej vody. Necháme 12 hodín stáť. Zavrieme tak, aby prúdil vzduch.
Za 12 hodín: Primiešame 125 g ražnej múky a 140 ml vlažnej vody, 1 ČL soli a 1 ČL kmínu, pomiešame, prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny pracovať.
Po ďalších 2 hodinách: Pridáme 70 g roztopeného masla a 100 g ražnej múky, rukami premiešame. Na pomúčenej doske vypracujeme cesto. Okrajujeme z neho nožíkom a pomocou múky šúľame tyčinky, ktoré ukladáme na papier na pečenie. Cesto trochu lepí, ale múka vám pomôže s ním pracovať.
Na plechu: Potrieme vajíčkom, posypeme hrubou soľou a kmínom. Pečieme na 250 C 15-18 minút do zlata.
Podobné recepty
Slané chrumkavé koláčiky sú výborná vec, keď potrebujeme niečo malé na zahryznutie pre nás alebo návštevu. Keď ustriehneme množstvo, nemusíme sa báť priberania. Hlavnými surovinami sú ovsené vločky a...