Ražné kváskové grissiny

No tento recept má úplne dostal. Tyčinky sú neskutočné, chrumkavé a zároveň jemné. Oveľa lepšie ako kupovaná verzia. Sú vyrobené iba z múky, vody, masla, soli a kmínu. Žiadne farbivá a konzervanty, čerstvé a domáce. 

No už nebudem toľko chváliť, lebo ich tu všetky zjem, radšej prejdem rovno na recept.

20 minút (kvasenie 14 hodín)
15-18 minút
20-25 ks tyčiniek

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe z 5 dňa a viac)
75 g
ražná múka (ja som použila hladkú)
100 ml
vlažná voda
125 g
ražná múka (za 12 hodín)
140 ml
vlažná voda (za 12 hodín)
1 ČL
soľ (za 12 hodín)
1 ČL
kmín celý
70 g
roztopené maslo (po ďalších 2 hodinách)
100 g
ražná múka (po ďalších 2 hodinách)
1 ks
vajíčko (na potretie) / pri alergii na vajíčko môžete vynechať
hrubozrnná soľ, kmín (na posypanie)

Kvások zmiešame so 75 g ražnej múka a 100 ml vlažnej vody. Necháme 12 hodín stáť. Zavrieme tak, aby prúdil vzduch.

Za 12 hodín: Primiešame 125 g ražnej múky a 140 ml vlažnej vody, 1 ČL soli a 1 ČL kmínu, pomiešame, prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny pracovať.

Po ďalších 2 hodinách: Pridáme 70 g roztopeného masla a 100 g ražnej múky, rukami premiešame. Na pomúčenej doske vypracujeme cesto. Okrajujeme z neho nožíkom a pomocou múky šúľame tyčinky, ktoré ukladáme na papier na pečenie. Cesto trochu lepí, ale múka vám pomôže s ním pracovať.

Na plechu: Potrieme vajíčkom, posypeme hrubou soľou a kmínom. Pečieme na 250 C 15-18 minút do zlata.

Podobné recepty

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...