Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...
Slivkové gule azda každému patria do zoznamu obľúbených jedál. Ja som sa pohrala so surovinami, zemiaky varené v šupke majú nízku glykemickú záťaž a múku som nahradila pomletými ovsenými vločkami. Ako posýpku som použila mleté orechy s pár kvapkami agávového sirupu a roztopeným ľanovým maslom. Určite to nie je jedlo na každý deň, ale v rámci malého zhrešenia vymením svoju bežnú večeru za takýto zdravší variant ovocných gulí. Prípadne si takéto jedlo môžete dať ako odmenu po túre, behu či náročnom bicyklovaní:)
Ingrediencie
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (30 min.). Necháme vychladnúť, očistíme a postrúhame. Na pracovnej doske (ja používam silikónovú) zmiešame zemiaky, so štipkou soli, s ovsenou múkou, vajíčkom a rukami vypracujeme lepkavé cesto. Cesto spracujeme do valca (priemer cca 12 cm), ktorý krájame na cca 1-1,5 cm hrubé krúžky. Do každého krúžku v rukách vložíme umytú a odkôstkovanú slivku, zabalíme a vypracujeme guľku, ktorú na doske pomúčime ovsenou múkou. V hrnci necháme zovrieť vodu a do nej po cca 5-6 ks dáme variť hotové gule. Gule sú uvarené, keď vyplávajú na povrch. Vtedy ešte 3-4 min. necháme variť a vyberieme. Podávame s pomletým makom (orechami alebo tvarohom), agávovým sirupom a roztopeným ľanovým maslom. Ak chcete výživnejší variant, orechy môžete nahradiť tvarohom.
Podobné recepty
Úžasnou odmenou pre mňa aj moje deti sú tieto tvarohové muffiny. Príprava je veľmi jednoduchá, trvá približne 10 min. a upečené sú za 30 min. Takže ani veľa práce s nimi nie je. Vhodné sú ako dezert...