
Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...
Slivkové gule azda každému patria do zoznamu obľúbených jedál. Ja som sa pohrala so surovinami, zemiaky varené v šupke majú nízku glykemickú záťaž a múku som nahradila pomletými ovsenými vločkami. Ako posýpku som použila mleté orechy s pár kvapkami agávového sirupu a roztopeným ľanovým maslom. Určite to nie je jedlo na každý deň, ale v rámci malého zhrešenia vymením svoju bežnú večeru za takýto zdravší variant ovocných gulí. Prípadne si takéto jedlo môžete dať ako odmenu po túre, behu či náročnom bicyklovaní:)
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka (30 min.). Necháme vychladnúť, očistíme a postrúhame. Na pracovnej doske (ja používam silikónovú) zmiešame zemiaky, so štipkou soli, s ovsenou múkou, vajíčkom a rukami vypracujeme lepkavé cesto. Cesto spracujeme do valca (priemer cca 12 cm), ktorý krájame na cca 1-1,5 cm hrubé krúžky. Do každého krúžku v rukách vložíme umytú a odkôstkovanú slivku, zabalíme a vypracujeme guľku, ktorú na doske pomúčime ovsenou múkou. V hrnci necháme zovrieť vodu a do nej po cca 5-6 ks dáme variť hotové gule. Gule sú uvarené, keď vyplávajú na povrch. Vtedy ešte 3-4 min. necháme variť a vyberieme. Podávame s pomletým makom (orechami alebo tvarohom), agávovým sirupom a roztopeným ľanovým maslom. Ak chcete výživnejší variant, orechy môžete nahradiť tvarohom.
Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...
Úžasnou odmenou pre mňa aj moje deti sú tieto tvarohové muffiny. Príprava je veľmi jednoduchá, trvá približne 10 min. a upečené sú za 30 min. Takže ani veľa práce s nimi nie je. Vhodné sú ako dezert...