Kto z nás nemá rád makové šúlance alebo slivkové gule? Mak obsahuje niekoľko násobne viac vápnika ako mlieko. Len škoda, že väčšinou ho jeme v kombinácii s množstvom cukru a múky. Toto je výborný...
Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami.
Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka. Po konzumácii majú trávacie ťažkosti, prípadne zvýšenú únavu, bolesti hlavy, migrény, kožné problémy. Vtedy je potrebné na určité obdobie citlivé suroviny úplne zo stravy vysadiť a po určitom čase ich v rozumnej forme a množstve opäť zaradiť do jedálnička.
Avšak nebojte sa, nemusíte sa vzdať všetkých dobrôt, verte mi, aj bez múky, mlieka a vajec si môžete pochutnávať na voňavých koláčoch.
Skúste si pripraviť tento letný slivkový koláč s makom, je šťavnatý, ľahký, krehký a chutí naozaj úžasne.
Ingrediencie
Banán popočíme vidličkou, vytvoríme vláčnu kašu. Všetky suroviny na cesto pomiešame v miske a necháme chvíľku odstáť, aby sa prepojili. V ďalšej miske zatiaľ pomiešame suroviny na plnku, vznikne hustá kaša. Slivky pokrájame na polovičky a odkôstkujeme. Formu na pečenie s priemerom 28 cm vystelieme papierom na pečenie, ktorý pokvapkáme kokosovým olejom. Na papier nalejeme cesto a rozmiestnime rovnomerne. Na cesto lyžicou poukladáme makovú plnku, vidličkou ju jemne rozotrieme a vrch naukladáme polovičky sliviek. Koláč poprášime škoricou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C približne 30-40 min. do zlata.
Podobné recepty
Keď je sezóna sliviek, tento koláč si robievam na raňajky. Dám si 2 kúsky s kávičkou a môžem bežať do práce. Nemusím tak ráno nič pripravovať a zároveň viem, že dám môjmu telu zdravý štart. Keďže je...