Sójové klíčky s teplou zeleninou

Prečo jesť naklíčené zrná?

V naklíčených zrnách je mnohonásobne viac výživných látok, enzýmov a vitamínov ako v celom zrne. Klíčenie naštartuje v zrne chemické reakcie, ktoré aktivujú enzýmy. Tie pomôžu zmeniť sacharidy na jednoduché ľahko stráviteľné cukry a  dlhé reťazce bielkovinových molekúl rozložia na voľné aminokyseliny. Jednoducho povedané klíčením vznikne potravina s vyššou biologickou hodnotou, s vyšším percentom bielkovín a esenciálnych aminokyselín.

Klíčením vyrobíme doslova výživovú bombu pre naše telo.

Klíčky sú bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov skupiny B, E, K a minerálov vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a meď.

Ako ich využiť v kuchyni?

Klíčky môžeme zamiešať do šalátov, teplých zeleninových jedál, nátierok, omáčok a polievok.

Pozrite môj tip na sójové klíčky s teplou zeleninou.

20 min.
13 min.
1 porcia

Ingrediencie

100 g
sójové klíčky
150 g
zelenina mix (baklažán, cukina, cibuľa, červená paprika)
1 PL
olivový olej alebo ghee maslo
soľ, drvené čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať
sušené bylinky mix (bazalka, oregano, rozmarín)

Klíčky dobre prepláchneme vodou, zeleninu nakrájame na pásiky. Na panvici rozohrejeme olej alebo ghee maslo, vložíme zeleninu a cca 10 min. dusíme na vyššom ohni. Vložíme klíčky, premiešame so zeleninou a ešte 3 min. spolu podusíme. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami. Podávame ozdobené s čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžeme použiť plátok ražného chleba.

Podobné recepty

Teplý šošovicový šalát

Akonáhle sa vonku ochladí, prirodzene prestaneme mať chuť na studené šaláty. Aj keď v obchodoch nájdeme všetky druhy zeleniny celoročne, ja som zástancom sezónneho stravovania. Pozor však, aby ste...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...