Aj takéto netradičné raňajky vo forme malého šalátu môžu byť občas príjemná zmena. Quinoa je prirodzene bezlepková potravina a veľmi dobrá príloha pri redukcii hmotnosti a zdravom životnom štýle...
Prečo jesť naklíčené zrná?
V naklíčených zrnách je mnohonásobne viac výživných látok, enzýmov a vitamínov ako v celom zrne. Klíčenie naštartuje v zrne chemické reakcie, ktoré aktivujú enzýmy. Tie pomôžu zmeniť sacharidy na jednoduché ľahko stráviteľné cukry a dlhé reťazce bielkovinových molekúl rozložia na voľné aminokyseliny. Jednoducho povedané klíčením vznikne potravina s vyššou biologickou hodnotou, s vyšším percentom bielkovín a esenciálnych aminokyselín.
Klíčením vyrobíme doslova výživovú bombu pre naše telo.
Klíčky sú bohatým zdrojom provitamínu A, vitamínov skupiny B, E, K a minerálov vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo a meď.
Ako ich využiť v kuchyni?
Klíčky môžeme zamiešať do šalátov, teplých zeleninových jedál, nátierok, omáčok a polievok.
Pozrite môj tip na sójové klíčky s teplou zeleninou.
Ingrediencie
Klíčky dobre prepláchneme vodou, zeleninu nakrájame na pásiky. Na panvici rozohrejeme olej alebo ghee maslo, vložíme zeleninu a cca 10 min. dusíme na vyššom ohni. Vložíme klíčky, premiešame so zeleninou a ešte 3 min. spolu podusíme. Na záver ochutíme soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami. Podávame ozdobené s čerstvou petržlenovou vňaťou. Ako prílohu môžeme použiť plátok ražného chleba.
Podobné recepty
Akonáhle sa vonku ochladí, prirodzene prestaneme mať chuť na studené šaláty. Aj keď v obchodoch nájdeme všetky druhy zeleniny celoročne, ja som zástancom sezónneho stravovania. Pozor však, aby ste...