Aj takéto netradičné raňajky vo forme malého šalátu môžu byť občas príjemná zmena. Quinoa je prirodzene bezlepková potravina a veľmi dobrá príloha pri redukcii hmotnosti a zdravom životnom štýle...
Akonáhle sa vonku ochladí, prirodzene prestaneme mať chuť na studené šaláty. Aj keď v obchodoch nájdeme všetky druhy zeleniny celoročne, ja som zástancom sezónneho stravovania. Pozor však, aby ste letnú zeleninu nenahradili za chlieb, zemiaky a ryžu. Počas studených mesiacov sa na náš tanier výborne hodia strukoviny a koreňová zelenina.
Vyskúšajte tento zimný šalát zložený zo šošovice a mrkvy. Základ je všetko dobre ochutiť a uvidíte, že aj takéto 2 jednoduché suroviny vedia očariť.
Ingrediencie
Šošovicu umyjeme a necháme 2-4 hod. namočenú (ak nemáme čas, môžeme s ňou pracovať aj hneď po umytí). Cibuľu očistíme a prekrojíme na 2 polovice. Do hrnca dáme šošovicu, cibuľu, bobkový list a 2 dcl vody. Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme cca 30 min. Podľa potreby pridáme vodu. Po uvarení šošovica takmer všetku vodu vsiakne (zvyšnú vodu vylejeme). Do uvarenej šošovice primiešame pretlačený cesnak, soľ podľa chuti a ľubovoľné korenia. Ja som zvolila mix talianskych byliniek ale môžete použiť aj inú obľúbenú kombináciu.
Takto pripravenú šošovicu zmiešame so zeleninou. Ja som si naparila mrkvu (mrkvu očistíme, nakrájame a podusíme na troche vody cca 7-10 min.). Zeleninu môžete striedať, výborná je napr. opečená cukina, baklažán, paprika, parený petržlen alebo ružičkový kel.
Podobné recepty
Polievka ako obed alebo večera je taktiež vhodný a plnohodnotný variant. Podmienkou je, aby obsahovala kvalitnú bielkovinu v dostatočnom pomere s porciou zeleniny. Mojimi obľúbenými sú strukovinové...