
Čo má obsahovať metabolický šalát? Šalát môže byť taktiež plnohodnotný variant na obed alebo večeru. Avšak nezabudnite na bielkovinu, ktorá by mala tvoriť približne 50% taniera. Takýto šalát výborne...
Mám rada jednoduché a pritom zdravé a výživné jedlá. So strukovinami sa dá vyčarovať množstvo rôznorodých jedál, ktoré si nevyžadujú zložitú prípravu. Dôležité je ich pred úpravou na pár hodín namočiť, v závislosti od typu strukovín si vyžadujú varenie od 10 min. (červená, žltá šošovica) až do 2 hodín (cícer). Avšak stáť pri namáčaní a varení nemusíme.
Už keď máme strukoviny uvarené, veľmi jednoducho z nich uvaríme rôzne teplé jedlá, studené šaláty, nátierky a polievky. Aj na mojom blogu nájdete celkom širokú škálu receptov zo strukovín.
Môj dnešný tip: Mrkvu a šošovicu máme takmer vždy v zásobe a tak si na obed alebo večeru pripravte takýto teplý strukovinový šalát.
Šošovicu umyjeme a necháme 2-4 hod. namočenú. Cibuľu očistíme a prekrojíme na 2 polovice. Petržlen očistíme. Do hrnca dáme šošovicu, cibuľu, petržlen, bobkový list a 2 dcl vody. Necháme zovrieť a na miernom ohni pod pokrievkou varíme 20 minút. Podľa potreby pridáme vodu. Po uvarení šošovica takmer všetku vodu vsiakne (zvyšnú vodu vylejeme). Mrkvu očistíme, nakrájame, na panvici s 1 dcl vody dusíme 8 minút, vodu vylejeme, pridáme 1 PL oleja a opečieme do zlata. K mrkve primiešame uvarenú šošovicu a pretlačený cesnak. Podávame poprášené bylinkami. Môžeme zvoliť aj čerstvé, aj sušené bylinky, prípadne chilli.
V očistnej bezolejovej fáze: Mrkvu neopečieme na oleji, dusíme o 2 min. dlhšie a zmiešame so šošovicou.
Čo má obsahovať metabolický šalát? Šalát môže byť taktiež plnohodnotný variant na obed alebo večeru. Avšak nezabudnite na bielkovinu, ktorá by mala tvoriť približne 50% taniera. Takýto šalát výborne...
Polievka ako obed alebo večera je taktiež vhodný a plnohodnotný variant. Podmienkou je, aby obsahovala kvalitnú bielkovinu v dostatočnom pomere s porciou zeleniny. Mojimi obľúbenými sú strukovinové...