Zaujímavou, veľmi chutnou a málo používanou strukovinou je žltý hrach. Zaujímalo ma porovnanie so zo zeleným hrachom, hlavne čo sa týka podielu bielkovín. Žltý hrach obsahuje na 100 g približne 24 g...
Vedeli ste, že strukoviny podporujú chudnutie? Jedným z dôvodov, prečo naši predkovia netrpeli civilizačnými ochoreniami, bolo aj iné zloženie stravy. Mäso jedávali jeden až dva krát do týždňa a zvyšná strava sa skladala zo sezónnej zeleniny a strukovín.
Fazuľa podobne ako iné strukoviny obsahuje rastlinné bielkoviny a veľa vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Fazuľa obsahuje približne 20% rastlinných bielkovín pričom neobsahuje žiadny cholesterol. Má nízky glykemický index a tak dokáže regulovať aj hladinu cukru, preto je vhodná potravina pri redukčných diétach.
Ak sa chceme stravovať vyvážene, je potrebné striedať zdroje bielkovín a odporúčam v pravidelnom intervale približne 3-4x do týždňa zaradiť do jedálnička aj strukoviny.
Častokrát strukoviny vyraďujeme, pretože sa bojíme nafukovania. Tomu sa vieme vyvarovať, ak nebudeme kupovať konzerované strukoviny, ale radšej si ich uvaríme sami.
Pre ľahšiu stráviteľnosť odporúčam strukoviny namočiť na niekoľko hodín do vody a potom uvariť s 1 cibuľou (v celku, následne vyhodíme), bobkovým listom a 1ČL saturejky prípadne s 1ČL kmínu. Takto pripravené plody rýchlo zmäknú a stratia ťažko stráviteľné zložky. Cibuľa dodá výbornú chuť. Strukoviny solíme až po uvarení.
Môj tip: Uvarte si naraz väčšie množstvo strukovín, dajte do sklených pohárov na zaváranie, zatvorte a dole dnom nechajte vychladnúť. Takto vydržia aj niekoľko týždňov.
Výhodou strukovín je, že keď ich už máme uvarené, veľmi rýchlo z nich vykúzlime chutný a výživný obed alebo večeru pre celú rodinu.
Ingrediencie
Ghee maslo (1ČL) rozohrejeme na panvici, uvarenú fazuľu pár minút opečenie a vypneme oheň. Primiešame 1PL sójovej smotany, soľ a ak máme radi pikantné nasekanú chili papričku.
Cukinu a cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Na ďalšej panvici rozohrejeme 1ČL ghee masla a cukinu s cibuľou opečieme do zlata. Podávame na fazuli.
Ako prílohu môžeme použiť plátok ražného chleba.
V kroku očista tela: Pripravte bez použitia oleja, fazuľu neopekáme.
Podobné recepty
Ak sa chcete stravovať vyvážene, nezabúdajte na strukoviny. Strukoviny sú významným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa. Ak sa...