
Vedeli ste, že strukoviny podporujú chudnutie? Jedným z dôvodov, prečo naši predkovia netrpeli civilizačnými ochoreniami, bolo aj iné zloženie stravy. Mäso jedávali jeden až dva krát do týždňa a...
Zaujímavou, veľmi chutnou a málo používanou strukovinou je žltý hrach. Zaujímalo ma porovnanie so zo zeleným hrachom, hlavne čo sa týka podielu bielkovín.
Žltý hrach obsahuje na 100 g približne 24 g bielkovín a zelený hrach obsahuje na 100 g približne 5 g bielkovín. Je to naozaj neporovnateľný pomer. Preto žltý hrach môžeme zaradiť ako bielkovinu a zelený hrach by som zaradila skôr ako zeleninu. Hodí sa aj do fitness výživy, keď chceme budovať svalovú hmotu ako výborná alternatíva mäsa.
Žltý hrach umyjeme a namočíme na 4-5 hín do vody. Môžeme kľudne aj na celú noc alebo deň. Pred varením vodu vylejeme a na varenie použijeme novú vodu. Cibuľu a petržlen očistíme. Do hrnca dáme hrach, ktorý zalejeme čistou vodou po okraj. Pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu, celý petržlen, bobkový list a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme 40 min. Po uvarení petržlen aj cibuľu vyberieme. Skontrolujeme, koľko je v hrnci vody. Ak sa nám zdá veľa, odložíme z nej žufankou do misky. Ochutíme soľou, údenou paprikou a šťavou z ½ citróna. Masu vymixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Ak je masa príliž hustá, postupne pridávame vodu.
Mrkvu a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Opečieme na oleji z oboch strán do zlata. Na záver poprášime údenou paprikou a premiešame. Podávame s hrachový krémom.
Vedeli ste, že strukoviny podporujú chudnutie? Jedným z dôvodov, prečo naši predkovia netrpeli civilizačnými ochoreniami, bolo aj iné zloženie stravy. Mäso jedávali jeden až dva krát do týždňa a...
Červená repa je moja obľúbená zimná surovina. Ponúkam vám opäť jeden z mojich jednoduchých a rýchlych receptov, kde kombinujem 2 suroviny a výsledok je krásny a bohatý tanier plný kvalitných proteínov...
Bublanina je typický letný koláč, ktorý sa hodí na každú príležitosť. Snažila som sa nahradiť bežné suroviny hladkú múku, olej, cukor za zdravšie alternatívy a tak si tento vynikajúci dezert dopriať...
Pizzu azda všetci milujeme. Nie je to jedlo na každý deň, ale raz za čas ako odmena po náročnom športe padne ako uliata. Ja som pizzu už dlhú dobu nejedávala vôbec, lebo mi bolo po nej ťažko a cítila...