Žltý hrach s opečenou mrkvou na cesnaku

Zaujímavou, veľmi chutnou a málo používanou strukovinou je žltý hrach. Zaujímalo ma porovnanie so zo zeleným hrachom, hlavne čo sa týka podielu bielkovín.

Žltý hrach obsahuje na 100 g približne 24 g bielkovín a zelený hrach obsahuje na 100 g približne 5 g bielkovín. Je to naozaj neporovnateľný pomer. Preto žltý hrach môžeme zaradiť ako bielkovinu a zelený hrach by som zaradila skôr ako zeleninu. Hodí sa aj do fitness výživy, keď chceme budovať svalovú hmotu ako výborná alternatíva mäsa.

4 porcie

Ingrediencie

250 g
žltý hrach polený
1 ks
cibuľa
1 ks
petržlen
1 ks
bobkový list
1 ČL
údená paprika
1/2 ks
citrón
soľ
4 ks
mrkva (stredná)
5 strúčikov
cesnak
4 PL
slnečnicový olej/ghee maslo
1/4 ČL
údená paprika

Žltý hrach umyjeme a namočíme na 4-5 hín do vody. Môžeme kľudne aj na celú noc alebo deň. Pred varením vodu vylejeme a na varenie použijeme novú vodu. Cibuľu a petržlen očistíme. Do hrnca dáme hrach, ktorý zalejeme čistou vodou po okraj. Pridáme na polovicu prekrojenú cibuľu, celý petržlen, bobkový list a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme 40 min. Po uvarení petržlen aj cibuľu vyberieme. Skontrolujeme, koľko je v hrnci vody. Ak sa nám zdá veľa, odložíme z nej žufankou do misky. Ochutíme soľou, údenou paprikou a šťavou z ½ citróna. Masu vymixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Ak je masa príliž hustá, postupne pridávame vodu. 

Mrkvu a cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky. Opečieme na oleji z oboch strán do zlata. Na záver poprášime údenou paprikou a premiešame. Podávame s hrachový krémom. 

Podobné recepty

Ovsené sušienky bez múky a cukru

Nemáte čas na prípravu raňajok? A preto ich častokrát vynecháte a bežíte do práce? Toto je môj tip na výživné rýchle raňajky. Výhodou je, že ich môžete zjesť aj v aute alebo v práci. Polámem ich...

Letný bryndzový šalát

Pravá letná bryndza vyrobená z ovčieho mlieka je plná probiotických baktérií. Jeden gram obsahuje miliardu užitočných baktérií, ktoré sú doslova balzam pre naše črevá. Ja som si obľúbila kombináciu...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...