Strukoviny jednoznačne patria do zdravého jedálnička. Pre vysoký obsah bielkovín a zároveň nízky obsah tukov sú veľmi dobrým pomocníkom pri redukcii a udržiavaní hmotnosti. Ja som zástancom vyváženej...
Cícer je úžasná surovina, z ktorej sa dá pripraviť množstvo chutných a zdravých jedál. Má vysoký obsah bielkovín, vlákniny, z minerálov obsahuje železo, zinok a horčík. Výborne zasýti a popritom nezaťaží trávenie, preto ho často zaraďujem aj v letnej kuchyni. Ja ho mám veľmi rada len tak opečený na cesnaku, no keď mám trochu viac času, pripravím si z neho takéto chrumkavé guličky. Opečením a ochutením získa cícer orieškovú nezameniteľnú chuť. Guličky sú naozaj výborné, vyskúšajte.
Môj tip: Ako prílohu ku guličkám som si pripravila baklažánový dip s limetkou a mrkvové tyčinky.
Ingrediencie
Uvarený cícer vymixujeme na jemnejšie (môžu ostať malé kúsky cícera). Primiešame pretlačeý cesnak a všetky ostatné suroviny. Rukami vytvoríme hustú masu. Tvarujeme malé guličky, ktoré obalíme v pomletých vločkách a ukladáme ich na plech na papier na pečenie. Hotové guličky pokvapkáme olivovým olejom a pečieme ich vo vyhriatej rúre na 200 C cca 20 min. pokiaľ majú zlatý nádych.
Baklažánový dip s limetkou:
V hrnci podusíme 1 ks červenú cibuľu, 1 ks baklažán a 1 ks cuketu do mäkka. Vymixujeme a ochutíme 1 ČL oreganom, 1 ČL soľou a limetkovou šťavou z 1 ks.
Bezlepkový variant: Namesto ovsených vločiek použite pohánkové vločky
Podobné recepty
Cícer obsahuje kyselinu pangamovú. Je to antioxidant, ktorý predlžuje životnosť buniek a oddaľuje starnutie. Preto ho mnohí považujú aj za elexirír mladosti. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu a...