Rizotá sú veľmi dobrou obmenou a spestrením zdravého jedálnička. Aby som dosiahla vyváženosť, použijem iba malú porciu ryže a doplní ju strúhanou cuketou. Z ryže a cukety si pripravím krémové rizoto s...
Rizoto zoberie trochu času na prípravu, ale iba preto, že musí odstáť, aby bolo dobre uvarené a chute sa prepojili pred podávaním. Recept je ale veľmi jednoduchý.
Moje rizoto obsahuje minimum škrobu, teda ryže a z väčšej časti cuketu. Je to kvôli pomerom, aby spĺňalo kritéria nízkokalorické, nízkosacharidové a teda vhodné aj pri redukcii hmotnosti.
Inak, kombinácia teplého voňavého rizota a syra, ktorý sa jemne roztopí na povrchu, je naozaj úžasná. Takže aj rizoto môžete zaradiť do jedálnička bez výčitiek.
Ingrediencie
Ryžu umyjeme a dáme do hrnca (ja používam teflónový hrniec alebo hlbokú panvicu, aby sa rizoto neprilepilo). Zalejeme 1 dcl vody, privedieme k varu, pridáme postrúhanú cuketu (môže byť aj so šupkou) a dusíme, priebežne miešame. Po cca 15 min. pridáme maslo a varíme ďalej pokiaľ ryža nevsiakne väčšinu vody. Približne po 30 min. je ryža mäkká, stiahneme ju z ohňa. Pridáme sójovú smotanu a strúhaný parmezán, dobre premiešame a podľa chuti dosolíme. Hrniec zakryjeme a rizoto necháme cca 30 min. oddychovať a vsiaknuť chute a prebytočnú šťavu. Nakrájame si ľubovoľný syr, môže to byť v redukčnom kroku mozzarella, ovčí syr feta, ja som použila bezlaktózovú parenicu (na fotke). Parenicu alebo iný syr s vyšším percentom tuku odporúčam použiť až v kroku zdravý život. Na záver rizoto ozdobíme petržlenovou vňaťou a tekvicovými semiačkami.
Podobné recepty
Ak sa chcete stravovať vyvážene, nezabúdajte na strukoviny. Strukoviny sú významným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B, draslíka, vápnika, zinku, horčíka a železa. Ak sa...