Hliva ustricová s kurkumovou omáčkou a ryžou natural

Hliva ustricová je drevokazná huba. Zo stromov prijíma množstvo užitočných látok, ktoré vie výborne využiť aj naše telo.

Obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov a minerálov, proteínov a hubovú vlákninu, ktorá dokáže z našich čriev odstrániť škodlivé usadeniny a zlepšiť ich fungovanie.

Beta glukán z hlivy má pozitívny vplyv na podporu a aktiváciu imunitného systému, ktorý je vďaka nemu schopný chráni naše telo pred baktériami, infekciami a vírusmi. Práve pre túto vlastnosť hlivy ustricovej ju môžeme kúpiť aj v ušenej podobe vo forme výživových doplnkov.

Môj tip: Pripravte si jedlo z čerstvej hlivy ustricovej, dá sa s ňou v kuchyni doslova čarovať a obohatiť tak svoj jedálniček aj o túto zdravú potravinu.

20 min.
30 min.
1 porcia

Ingrediencie

150 g
hliva ustricová
150 g
šampiňóny
50 g
ryža natural (v suchom stave)
1 ks
cibuľa
1 PL
sójová omáčka
1 PL
citrónová šťava
1/2 ČL
kurkuma
1 PL
olivový olej (na pokvapkanie)
čerstvá petržlenová vňať
soľ, čierne korenie

Hlivu ustricovú a šampiňóny nakrájame na pásiky, rozložíme na plech na papier na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, soľou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C 20-25 minút do zlata. V strede pečenia premiešame. Ryžu natural zalejeme trojnásobkom vody, varíme na miernom ohni 30 minút, zakryjeme a necháme vsiaknuť všetku vodu minimálne ďalších 30 minút. Cibuľu uvaríme v troche vody do mäkka, pridáme sójovú smotanu, kurkumu, citrónovú šťavu, soľ a vymixujeme na hladký krém. Grilovanú hlivu so šampiňónmi podávame na ryži natural zaliate omáčkou a ozdobené petržlenovou vňaťou.

Namiesto ryže natural môžeme použiť aj inú prílohu. Výborne sa hodia rezance (ryžové alebo ražné). 

Podobné recepty

Hliva ustricová na kari

Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...