Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...
Hliva ustricová je drevokazná huba. Zo stromov prijíma množstvo užitočných látok, ktoré vie výborne využiť aj naše telo.
Obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov a minerálov, proteínov a hubovú vlákninu, ktorá dokáže z našich čriev odstrániť škodlivé usadeniny a zlepšiť ich fungovanie.
Beta glukán z hlivy má pozitívny vplyv na podporu a aktiváciu imunitného systému, ktorý je vďaka nemu schopný chráni naše telo pred baktériami, infekciami a vírusmi. Práve pre túto vlastnosť hlivy ustricovej ju môžeme kúpiť aj v ušenej podobe vo forme výživových doplnkov.
Môj tip: Pripravte si jedlo z čerstvej hlivy ustricovej, dá sa s ňou v kuchyni doslova čarovať a obohatiť tak svoj jedálniček aj o túto zdravú potravinu.
Ingrediencie
Hlivu ustricovú a šampiňóny nakrájame na pásiky, rozložíme na plech na papier na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, soľou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C 20-25 minút do zlata. V strede pečenia premiešame. Ryžu natural zalejeme trojnásobkom vody, varíme na miernom ohni 30 minút, zakryjeme a necháme vsiaknuť všetku vodu minimálne ďalších 30 minút. Cibuľu uvaríme v troche vody do mäkka, pridáme sójovú smotanu, kurkumu, citrónovú šťavu, soľ a vymixujeme na hladký krém. Grilovanú hlivu so šampiňónmi podávame na ryži natural zaliate omáčkou a ozdobené petržlenovou vňaťou.
Namiesto ryže natural môžeme použiť aj inú prílohu. Výborne sa hodia rezance (ryžové alebo ražné).
Podobné recepty
Hlivu ustricovú a shiitake zaraďujeme v našej strave ako jediné bielkovinové huby. Majú vysoký podiel bielkovín rastlinného pôvodu. Sú vzácnou potravinou pre obsah polysacharidov, vitamínov, minerálov...