Keď je sezóna sliviek, tento koláč si robievam na raňajky. Dám si 2 kúsky s kávičkou a môžem bežať do práce. Nemusím tak ráno nič pripravovať a zároveň viem, že dám môjmu telu zdravý štart. Keďže je...
Náš jablkový koláč, ktorý pečieme u nás v jedzBystro a vždy sa vypredá do posledného kúska. Je ľahučký, krehký a šťavnatý.
Výborne sa hodí ako dezert po jedle alebo medzi jedlom namiesto ovocia.
Odporúčam si vtedy k jedlu nedať žiadny škrob, pretože v koláči dávka škrobu je.
Jablková plnka nahradí dávku ovocia a tak si môžeme koláč po jedle dať ku kávičke bez výčitiek.
Dá sa vyrobiť aj bez lepku, bez laktózy a vajec. Stačí nahradiť suroviny ako je uvedené za lomítkom v recepte.
Ingrediencie
Plnka: Jablká ošúpeme, nakrájame na malé plátky a dáme variť na mierny oheň, aby pustili šťavu a neprihoreli. Ak majú málo vody, môžeme trošku podliať, ale nie veľa. varíme 5 minút, do šťavy primiešame 1PL zlatého klasu (ktorý si rozmiešame na kašu s troškou vody). Pridáme škoricu a premiešame. Štava tak zhustne a jablkovú plnku odložíme do chladu pokiaľ pripravíme cesto.
Cesto: Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Všetky suroviny na cesto si dáme do širokej a nízkej misy, rukami vypracujeme hladké cesto. Môžeme použiť aj kuchynský robot s nádstavcom na cesto.
Pečenie: Vyhrejeme si rúru na 180 C obojstranné pečenie. Formu na koláč vystelieme papierom na pečenie. Cesto rukami rozprestrieme do formy tak, aby aj okraje boli vystlané tentou vrstvou. Cesto dáme do vyhriatej rúry na 10 min. Vyberieme ho a nalejeme na neho jablkovú plnku (môže byť ešte teplá ale nie horúca). Pečieme 35 min. do zlata, vyberieme a necháme dobre vychladnúť, kľudne aj na noc do chladničky. Koláč môžeme podávať ako je, alebo ho môžeme posypať manľovými lupienkami prípadne posekanými vlašskými orechami.
Podobné recepty
Chuť dať si poobede niečo sladké a voňavé máme hádam všetci. Aj keď sme sa rozhodli stravovať zdravo alebo pár kíl zredukovať, môžeme si dopriať dezert bez výčitiek. Stačí sa pohrať so surovinami a...