Kurkuma sa používa v ázijskej medicíne na hojenie ráj a liečbu všetkých zápalových ochorení. Kurkumín je veľmi silný antioxidant a taktiež veľmi účinný prírodný liek proti bolesti. Kurkuma má priame...
Tempeh je tradičný sójový produkt pôvodom z Indonézie. Vyrába sa prirodzeným fermetovaním sójových bôbov. Fermentácia resp. kvasenie potravín je známe už od pradávna. Konzumácia fermentovaných potravín pomáha zvýšiť v črevách prospešné baktérie a vybudovať zdravú črevnú mikroflóru. V Japonsku sa dokonca konzumácia fermentovaných potravín spája s dlhovekosťou.
Proces fermentácie uľahčuje telu trávenie určitých druhov potravín a zvyšuje využiteľnosť a vstrebateľnosť živín.
V našej zemepisnej šírke najznámejšou a najpoužívanejšou fermentovanou potravinou je kyslá kapusta.
Môj tip: Ak hľadáte nápad na chutné a vysoko výživné jedlo, vyskúšajte fermentované sójové bôby. Tempeh obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a je tak plnohodnotnou náhradou mäsa aj pre vegetariánov.
Tempeh predávajú buď biely (neochutený) alebo ochutené druhy ako údený, smažený a kari.
Priznám sa, že ja preferujem ochutené druhy, pretože dodajú jedlu chuť. Stačí tak tempeh opiecť a výborné jedlo je na svete.
Tempeh hľadajte v obchodoch so zdravou výživou prípadne už ho nájdete aj v niektorých bežných potravinách v chladiacej časti medzi tofu.
Ingrediencie
Mrkvu a cukinu očistíme a nakrájame. Na panvici rozohrejeme ghee maslo/ rastlinný olej, vložíme zeleninu a opekáme do zlata. Na záver posypeme kari korením a osolíme podľa chuti.
Tempeh nakrájame na plátky. Na druhej panvici tempeh opečieme na sucho z oboch strán do zlata.
Tempeh poukladáme na zeleninu a spolu podávame.
V kroku očista tela: Pripravte bez použitia oleja.
Podobné recepty
Tempeh je čo sa týka zastúpenia aminokyselín plnohodnotnou náhradou mäsa. Preto ho veľmi rada využívam ako rastlinnú bielkovinu na mojom tanieri. Je vhodný aj pre športovcov a pri redukcii hmotnosti...