Kváskové ovsené lievance

Chcete využiť zbytok kvásku pri jeho výrobe a pripraviť si ovsené lievance? Samozrejme môžete ich vyrobiť aj zo zrelého kvásku. Je ich z tohto receptu celkom dosť a tak sa pripravte, že bude pre celú rodinu. Prípadne zredukujte suroviny na polovicu. Ja dám hotové lievance do chladničky a vydržia pár dní. Prípadne ich môžete aj zamraziť a postupne vyberať po pár kusoch.

10 min. / ideálne večer pred zarobiť
20 min. - 25 min.
7-8 porcií (20 - 25 ks lievancov)

Ingrediencie

1 PL
ražný kvások (alebo zbytok kvásku pri jeho výrobe zo 4.dňa a viac)
200 g
ovsená múka (mleté ovsené vločky)
100 g
jemné ovsené vločky
600 ml
mlieko (môže byť aj rastlinné)
50 g
práškový trstinový cukor / med /agávový sirup
2 ks
vajíčka
Kokosový olej alebo maslo (roztopené)

Pomiešame ražný kvások, 100 g ovsenej múky a 200 ml mlieka, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme do rána stáť v chlade (chladnička, balkón, komora).
Ráno pridáme mlieko (uvidíme koľko bude treba, musí vzniknúť hustá kaša), 100 g ovsenej múky, 100 g jemných ovsených vločiek, cukor/med/agávový sirup a 2 vajíčka. Vznikne hustá kaša, z ktorej na kokosom oleji vyprážame malé placky. A lievance sú na svete.

Môj tip na oblohu: Lievance potriem jahodovým džemom bez pridaného cukru a ako prílohu si dám vymixovaný tvaroh s vanilkou posypaný sušenými malinami. Môj druhý obľúbený variant sú lievance potreté arašidovým maslom a s čučoriedkami. 

Podobné recepty

Ovsené lievance bez múky a cukru

Toto sú moje najobľúbenejšie víkendové raňajky. Je to naozajstná pochúťka. Sú sýte, takže sa hodia po športe alebo pred náročným dňom plným pohybu. Verte mi, vôbec mi v nich nechýba múka ani cukor...

Mandľová bábovka bez múky a cukru

Bábovka je klasika, ktorá sa pripravuje hádam v každej kuchyni. Preto som si vymyslela zdravý variant, v ktorej som sa vyhla múke a cukru. Múku som vymenila za mandle a ovsené vločky a cukor za sušené...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...