No tento recept má úplne dostal. Tyčinky sú neskutočné, chrumkavé a zároveň jemné. Oveľa lepšie ako kupovaná verzia. Sú vyrobené iba z múky, vody, masla, soli a kmínu. Žiadne farbivá a konzervanty...
Viete o tom, že kváskový chlieb má nižšiu glykemickú záťaž ako chlieb s použitím droždia?
Keď upečieme chlieb pomocou pridania tradičného kvásku, v procese nastáva mliečne kvasenie. Baktérie prirodzene prítomné v múke rozložia zložité látky múky, a zároveň pritom produkujú kyselinu mliečnu. Kvások zníži obsah jednoduchých cukrov a zvýši hladinu kyseliny mliečnej, čo ho robí jedinečným z pomedzi iných druhov chleba. Proces mliečneho kvasenia znižuje glykemickú záťaž a vedie k nízkej hladine cukru a vylúčeného inzulínu po konzumácii kváskových výrobkov.
Ingrediencie
Kvások zmiešame so 150 g ražnej múka a 200 g vlažnej vody. Necháme 12 hodín stáť. Prikryjeme kuchynskou utierkou.
Za 12 hodín: Primiešame 300 g ražnej múky (alebo mix 100 g špaldová + 200 g ražná) a 200 g vlažnej vody, 2 ČL soli a 1 ČL kmínu, pomiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, posypeme múkou. Vytvarujeme bochník. Kuchynské sitko vystelieme kuchynskou utierkou, vysypeme múkou, vložíme bochník, prekryjeme krajmi utierky a necháme 2-4 hodiny stáť.
Po ďalších 2 hodinách: Bochník preložíme na plech na papier na pečenie. Nožíkom môžeme vyrezať na vrchu srdiečko alebo čo chceme.
Pečieme:
1. Rúru predhrejeme na 250 C.
2. Na spodok rúry umiestnime druhý plech alebo nádobu vhodnú do rúry. Nádoba sa musí rozohriať.
3. Do nádoby vylejeme 2 dcl vody.
4. Do rúry vložíme plech s chlebom. Pečieme 20 min. na 250 C.
5. Po 20 min. vyberieme plech s vodou.
6. Teplotu znížime na 200 C a chlieb pečieme Ešte 20 min.
Bochník veľký 1000 g: Rozkvas pripravíme rovnako. Do cesta primiešame 500 g múky (opäť môže byť mix), 300 g vlažnej vody, 2,5 ČL soli a 1,5 ČL rasce. Množstvo vody prispôsobíme podľa potreby. Zvyšné suroviny a postup ostáva rovnaký.
Bochník malý 500 g: Rozkvas pripravíme z 1 PL kvásku, 75 g ražnej múky a 100 g vlažnej vody. Do cesta primiešame 250 g múky (opäť môže byť mix), 150 g vlažnej vody, 1 ČL soli a 1/ ČL rasce. Množstvo vody prispôsobíme podľa potreby.
Podobné recepty
Krekry sú výborná chrumkavá príloha namiesto chleba. Ja si ich dávam k zelenine a syru, k šalátu alebo k hocičomu. Jedna porcia je 50-60 g. Recept je veľmi jednoduchý, dajú sa pripraviť aj bez kvásku...