Chuť dať si poobede niečo sladké a voňavé máme hádam všetci. Aj keď sme sa rozhodli stravovať zdravo alebo pár kíl zredukovať, môžeme si dopriať dezert bez výčitiek. Stačí sa pohrať so surovinami a...
Pomocou kvásku sa dá okrem chleba vykúzliť aj výborný ovocný koláč. Je to taký celoročný recept, pretože môžete do neho použiť rôzne ovocie. Ja som ho pripravila z jabĺk a chystám sa ešte na hruškový variant. Už sa teším na leto, keď budú slivky a marhule.
Môj tip: Koláč si bez výčitky doprajem cez víkend namiesto ovocia po jedle. Už som si zvykla piecť vždy v sobotu ráno a vychutnať si tak víkend naplno aj s takouto mlskou. Vždy sa je na čo tešiť.
Ingrediencie
Rozkvas: Pomiešame ražný kvások, 75 g špaldovej múky a 100 g vlažnej vody, prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme pracovať 12-14 hodín. Vznikne rozkvas, ktorý použijeme ako základ na prípravu cesta.
Za 12-14 hodín k rozkvasu pridáme 100 g špaldovej múky, 100 g roztopeného masla, 1 žĺtko, 50 g trstinového cukru. Na doske rukami (môžete aj v kuchynskom robote) vypracujeme cesto, ktoré odložíme na pár hodín do chladničky (1-2 hodiny). Medzitým si pripravíme ovocie (nastrúhame jablká/hrušky alebo nakrájame na plátky slivky/marhule).
Za 1-2 hodiny: Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu rozvaľkáme na väčší kruh a druhú na menší. Formu na quiche vymastíme maslom. Veľký kruh dáme na spodok formy, na neho poukladáme ovocie. Ovocie posypeme škoricou a ľubovoľne môžeme posypať trstinovým cukrom (ak je kyslé) Ovocie prikryjeme menším kruhom, potrieme vaječným bielkom a koláč pečieme na 160 C cca 25-30 minút do zlata.
Podobné recepty
Keď je sezóna sliviek, tento koláč si robievam na raňajky. Dám si 2 kúsky s kávičkou a môžem bežať do práce. Nemusím tak ráno nič pripravovať a zároveň viem, že dám môjmu telu zdravý štart. Keďže je...