
Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami. Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka...
Mak a makové dobroty sa mi spájajú so zimným obdobím. Mak obsahuje 12 x viac vápnika ako mlieko. Je zásadotvorný a to pomáha lepšiemu vstrebávaniu a využitiu vápnika. Mak ďalej obsahuje vitamín C, železo, sodík, draslík, fosfor, horčík, mangán, vitamín E, bielkoviny a zdravé tuky.
Avšak zväčša mak konzumujeme v sladkých jedlách a koláčoch, kde sa nachádza aj veľa nezdravého cukru a tuku.
Ja som si vymyslela takéto zdravšie makové koláčiky sladené banánom a agávovým sirupom. Múku som nahradila mletými mandľami a ryžovou múkou. Koláčiky sú bez lepku, bez laktózy, bez vajec, vhodné aj pre vegánov.
Avšak pozor na množstvo, koláčiky sú sýte, dva malé koláčiky vám budú úplne stačiť.
Pripravíme si 2 misky, v každej rozmačkáme vydličkou 1 zrelý banán na kašičku. Do jednej pridáme mak, 2 PL agávového sirupu, 1 ČL chia semenok a dobre spolu pomiešame. V druhej zmiešame banán, mleté mandle, ryžovú múku, 2 ČL chia semienok, 1 PL agávový sirup, prášok do pečiva a mandľové mlieko. Dobre premiešame, vznikne husté cesto. Malo by byť ako hustejšia raňajková kaša, ak je príliž husté, prilejeme ešte trochu mlieka. Muffinové formičky plníme do cca 60% cestom, na vrch dáme 1 PL makovej plnky a ozdobíme 1 mandľou. Podľa veľkosti košíčkov vyjde 12-16 ks koláčikov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C 30-35 minút do zlata.
Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami. Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka...
Veľmi rýchle, jednoduché a pritom veľmi chutné jedlo, na ktorom si môžeme pochutiť bez výčitiek. Šúlance sa výborne hodia na raňajky alebo aj na večeru. Ja si ich zväčša pripravím v aktívnom...