Mak obsahuje približne 12 x viac vápnika ako mlieko. Výborne sa hodí do letných koláčov a asi najviac v kombinácii so slivkami. Stále viac ľudí trpí intoleranciami na lepok, laktózu prípadne vajíčka...
Mak a makové dobroty sa mi spájajú so zimným obdobím. Mak obsahuje 12 x viac vápnika ako mlieko. Je zásadotvorný a to pomáha lepšiemu vstrebávaniu a využitiu vápnika. Mak ďalej obsahuje vitamín C, železo, sodík, draslík, fosfor, horčík, mangán, vitamín E, bielkoviny a zdravé tuky.
Avšak zväčša mak konzumujeme v sladkých jedlách a koláčoch, kde sa nachádza aj veľa nezdravého cukru a tuku.
Ja som si vymyslela takéto zdravšie makové koláčiky sladené banánom a agávovým sirupom. Múku som nahradila mletými mandľami a ryžovou múkou. Koláčiky sú bez lepku, bez laktózy, bez vajec, vhodné aj pre vegánov.
Avšak pozor na množstvo, koláčiky sú sýte, dva malé koláčiky vám budú úplne stačiť.
Ingrediencie
Pripravíme si 2 misky, v každej rozmačkáme vydličkou 1 zrelý banán na kašičku. Do jednej pridáme mak, 2 PL agávového sirupu, 1 ČL chia semenok a dobre spolu pomiešame. V druhej zmiešame banán, mleté mandle, ryžovú múku, 2 ČL chia semienok, 1 PL agávový sirup, prášok do pečiva a mandľové mlieko. Dobre premiešame, vznikne husté cesto. Malo by byť ako hustejšia raňajková kaša, ak je príliž husté, prilejeme ešte trochu mlieka. Muffinové formičky plníme do cca 60% cestom, na vrch dáme 1 PL makovej plnky a ozdobíme 1 mandľou. Podľa veľkosti košíčkov vyjde 12-16 ks koláčikov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C 30-35 minút do zlata.
Podobné recepty
Veľmi rýchle, jednoduché a pritom veľmi chutné jedlo, na ktorom si môžeme pochutiť bez výčitiek. Šúlance sa výborne hodia na raňajky alebo aj na večeru. Ja si ich zväčša pripravím v aktívnom...