Medovníčky z ražnej múky

Na medovníčky používam ražnú múku, ktorú som vymenila za klasickú bielu pšeničnú. Má nízku glykemickú záťaž, preto je vhodnou alternatívou pre štíhlu postavu. Na osladenie používam iba med. V klasických receptoch nájdete aj med aj cukor. Veď sú to medovníčky, tak skúste tento recept aj vy?

20 min.
6-8 minút
90 - 100 ks

Ingrediencie

400 g
preosiata ražná múka (ja používam značku BIOMILA)
2 ks
vajce

125 g
maslo

250 g
med
2 ČL
perníkové korenie (ja používam značku SONNENTOR)
1 ČL
jedlá sóda
štipka soli

2 ks
vajce na potretie

Maslo rozpustíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme med a vajíčka, premiešame. Pridáme múku, štipku soli, perníkové korenie a jedlú sódu. Vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme niekoľko dní odpočívať. 

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, vykrajujeme rôzne tvary, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na teplote 150°C 6-8 minút. Ešte teplé potrieme rozšľahaným žĺtkom. 

Medovníčky môžeme ozdobiť mandľami, alebo orechmi, ktoré vtlačíme do cesta pred pečením. 

Ak chcete darovať zdravie svojim blízkym pod stromček, pozrite si ponuku mojich darčekových poukazov na https://www.medibalance.sk/darcekove-poukazy

Podobné recepty

Medvedie labky bez múky

Medvedie labky u nás na Vianoce nesmú chýbať. Do klasických labiek ide 200g bielej múky, 100g bieleho cukru a 150g stuženého tuku. A keď k tomu prirátam ďalšie prehrešky, ktoré nás cez sviatky neminú...

Pridajte sa do mojej skupiny na Facebooku - Stravovanie bez výčitiek so Zuzanou Líškovou - rady, tipy, recepty...