Aj tradičné linecké koláčiky sa dajú upiecť zdravšie. Klasickú bielu múku som vymenila za ražnú a mandľovú. Biely cukor, ktorý sa do bežných koláčikov dáva v množstve 100g som vymenila za 40g...
Na medovníčky používam ražnú múku, ktorú som vymenila za klasickú bielu pšeničnú. Má nízku glykemickú záťaž, preto je vhodnou alternatívou pre štíhlu postavu. Na osladenie používam iba med. V klasických receptoch nájdete aj med aj cukor. Veď sú to medovníčky, tak skúste tento recept aj vy?
Ingrediencie
Maslo rozpustíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme med a vajíčka, premiešame. Pridáme múku, štipku soli, perníkové korenie a jedlú sódu. Vypracujeme cesto. Zabalíme do fólie a necháme niekoľko dní odpočívať.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 4 mm, vykrajujeme rôzne tvary, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na teplote 150°C 6-8 minút. Ešte teplé potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Medovníčky môžeme ozdobiť mandľami, alebo orechmi, ktoré vtlačíme do cesta pred pečením.
Ak chcete darovať zdravie svojim blízkym pod stromček, pozrite si ponuku mojich darčekových poukazov na https://www.medibalance.sk/darcekove-poukazy
Podobné recepty
Medvedie labky u nás na Vianoce nesmú chýbať. Do klasických labiek ide 200g bielej múky, 100g bieleho cukru a 150g stuženého tuku. A keď k tomu prirátam ďalšie prehrešky, ktoré nás cez sviatky neminú...