Mne samej chýba niečo dobré na zahryznutie k víkendovému posedeniu. Zväčša mám chuť na niečo slané a chrumkavé. Snažila som sa zložiť také suroviny a vymyslieť pochúťku, ktorá nebude obsahovať veľa...
Aj v zdravom stravovaní sa dá jesť takáto krásna chrumkavá pizza. Tento krát som ju skúsila upiecť z prirodzene bezlepkovej múky. Je to mix ryžovej, pohánkovej a kukuričnej múky. Veľmi dobre sa s ňou pracovalo a pizza bola úžasná. Naozaj by ste ju nerozoznali od klasickej pšeničnej. Dá sa vyrobiť rovnako aj ražná alebo špaldová.
Urobte si občas radosť a dajte si aj pizzu bez výčitiek.
Ingrediencie
Rozkvas: 1 PL kvásku zmiešame so 180 g múka a 180-200 g vlažnej vody. Necháme 12-14 hodín stáť. Prikryjeme kuchynskou utierkou.
Za 12-14 hodín: Primiešame 350 g múky, 180 g vlažnej vody, 2 PL olivového oleja a 2 ČL soli, pomiešame. Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku, posypeme múkou. Rukami vytvarujeme bochník (môžeme použiť aj kuchynský robot). Cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vypracujeme malý bochník. Na doske prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny ešte pracovať.
Po ďalších 2 hodinách: Každý bochník cesta ešte miesime v rukách, aby vznikla elastická hmota, ktorú vyvaľkáme do kruhu a ľubovoľne ozdobíme. Vyvaľkané cesto preložím na plech na papier na pečenie ešte neozdobené pomocou valčeka (omotám a premiestnim), zdobím až na plechu. Ja mám najradšej paradajkový základ, prosciutto/mozzarellu, čerstvé chilli, upečenú pizzu posypem rukolou.
Pečieme: 1. Rúru predhrejeme na 250 C. 2. Na spodok rúry umiestnime druhý plech alebo nádobu vhodnú do rúry. Nádoba sa musí rozohriať. 3. Do nádoby vylejeme 2 dcl vody. 4. Do rúry vložíme plech s pizzou. Pečiem cca 15 min. na 250 C. 5. Pizzu sledujte a vyberte až keď je pekne do zlata prepečená.
Podobné recepty
Viete o tom, že kváskový chlieb má nižšiu glykemickú záťaž ako chlieb s použitím droždia? Keď upečieme chlieb pomocou pridania tradičného kvásku, v procese nastáva mliečne kvasenie. Baktérie...